Kultura

Pitanje budućnosti i suđenje glavni motivi treće i četvrte večeri Proizvodnih predstava u Aleksincu

Piše: David Petrović

Pod nazivom „Pitanje budućnosti: Šta će biti sa svima nama”, predstava koja nosi potpis reditelja Borisa Liješevića i dramaturga Fedora Šilija bila je deo treće večeri festivala PIP u Aleksincu.

Ovaj autorski projekat proizilazi iz plodne saradnje Liješevića i Šilija, koji su kroz razgovore i probu stvorili najnovije ostvarenje, suočavajući se s izazovima. Priča se odvija na jubilarnoj proslavi u banci, pružajući zaposlenima priliku da se suoče sa sopstvenim strahovima i introspekcijom.

Scenografiju za ovu predstavu potpisuje Andreja Rondović, dok je za kostime zadužena Vesna Varić. Muzika Ane Đurić Konstrakte dodatno obogaćuje scenski doživljaj, stvarajući jedinstvenu atmosferu.

Uloge u predstavi tumače talentovani glumci: Sara Simović, Zvonko Gojković, Nataša Ilin, Sanja Radišić, Mirko Pantelić, Dragan Đorđević, Stefan Juanin i Dejan Karlečik.

Ova ekipa predstavlja snažan ansambl koji je publici dočarala duboke slojeve priče i emotivnu kompleksnost likova.U „Pitanju budućnosti”, Liješević i Šili donose jedinstvenu perspektivu na aktuelne izazove, nudeći publici priliku da se zapita o suštinskim pitanjima života i suoči s vlastitim strahovima u svetlu umetnosti i izraza.

Četvrte večeri u Aleksincu, pozorišna rekonstrukcija suđenja iz 1875. godine privukla je pažnju posetilaca, oživljavajući mračnu epohu kada je 18 žena stajalo pred Okružnim sudom u Ćupriji, suočavajući se sa optužbama za preko 20 ubistava trovanjem.

Suđenje je zabeleženo u zapisnicima koje je proučavao Obrad Gavrilović u svojoj knjizi „Ćuprijski okružni sud 1815-1865”, uz dodatne informacije iz studije Ivana Jankovića „Macke i packe: ogledi iz istorije represije u Srbiji”, kao i drugih izvora iz oblasti istorije, etnografije, sociologije, prava i ljudskih prava.

U srcu kriminalne mreže stajala je Kadivka, nadrilekarka iz Svilajnca, čije je delovanje rezultiralo serijom zagonetnih smrti muškaraca u varoši Svilajnac i okolnim selima Markovac i Sedlare.

Učenice i učenici Gimnazije Svilajnac i Farmaceutsko-fizioterapeutske škole Beograd aktivno su učestvovali u stvaranju teksta, duboko zaronivši u istorijske izvore i beleške.

Njihov doprinos dodatno je obogatio ovu intrigantnu dramu koja se bavi temama pravde, zločina i društvenih odnosa.

Festivalu su doprineli i koproducenti Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac, Puls teatar Lazarevac, Seoski kulturni centar Markovac i Umetnička grupa Hop.La! Beograd, čineći ovu predstavu još snažnijom i dublje ukorenjenom u kulturnom tkivu regiona.

Pročitajte i...