Diploma za zavičaj

Lana Stanisavljević: Novinarski poziv me je odvojio od avijacije

Foto: Privatna arhiva

Razgovarala: Magdalena Kostić

Svako tokom detinjstva sanja šta želi da bude kada poraste. Nepisano pravilo kaže da devojčice najčešće žele da budu balerine ili frizerke, a dečaci vatrogasci ili policajci.

Međutim, to je kod mlade novinarke Lane Stanisavljević bilo drugačije. Njena priča pokazuje da granice u željama ne postoje, da zanimanja nisu podeljena za devojčice i dečake, ali i da se ništa u životu ne dešava slučajno.

Lana Stanisavljević je studentkinja treće godine na Departmanu za komunikologiju i novinarstvo, na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Kao mala imala je drugačije snove u odnosu na svoje prijatelje, želela je da bude pilot uprkos prognozama svoje okoline da će novinarskvo biti njeno zanimanje. To se na kraju, ispostavilo tačnim.

Ona je danas mlada novinarka, urednica portala Youth Vibes sa velikim iskustvom u odnosu na njene godine, a koje je stekla kroz mnogobrojne škole, edukacije, ali i životne situacije.

Da će jednog dana da se bavi novinarskim zanatom, Lana nije uopšte slutila. Međutim, njena porodica je zbog njene radoznalosti tako nešto pretpostavila.

Igrala sam se sa svačim što je meni tada ličilo na mikrofon, uzimala šampon na primer, prilazila mojima i intervjuisala ih. Još su tada govorili da ću postati novinarka jednoga dana, počinje Lana svoju priču.

Tokom odrastanja shvatila je da su joj interesovanja raznolika ali i nesvakidašnja. Zanimale su je fizika, hemija ali i emisije o avionima. Tako je i poželela da jednog dana bude pilot.

Ta želja ju je pratila mnogo godina. Ipak, dok je išla u srednju školu došlo je do obrta u kome je Lana osim aviona pronašla novu ljubav, a to je novinarstvo.

Priseća se da je naišla na konkurs omladinskog portala “Youth Vibes” koji je primao nove članove. Kaže da je tada trebalo napisati esej i poslati ga, ali nezdaovodljna svojim pisanjem, odustala je od slanja.

Da ništa u životu nije slučajno, pokazuje situacija godinu dana kasnije, kada Lana ponovo nailazi na isti konkurs i odlučuje da se prijavi. Tada shvata da postoji “ono nešto” i da je to bio trenutak da sebi da šansu i zakorači u jedan drugi svet.

Nije ni slutila da će već tada krenuti, kako kaže, put svog životnog poziva.

Njena novinarska karijera tekla je nesvesno, jer kaže da je pisanje za Youth Vibes posmatrala kao hobi.

To što sam ja imala višak slobodnog vremena i trošila ga na tekstove, nisam shvatila ozbiljno, već jednostavno uložila sam vreme u šta sam tada htela, a ispostavilo se da je to početak moje karijere.

ISKUSTVOM OD MALIH DO VELIKIH PRIČA

Uskoro Lanina novinarska karijera puni četiri godine. Od pisanja laganih tema u omladinskom portalu došlo je do toga da njeno ime i prezime danas bude asocijacija na kolumne, kritičke komentare i redovno izveštavanje sa protesta. Vremenom Lana je napredovala i postala urednica u na ovom portalu.

Prvi tekst mi je bio o pravom i internet prijateljstvu i onda nakon toga ubrzo shvatila sam da je naše društvo takvo da ne možeš da ostaneš imun na neke pojave i već u julu 2020. bile su demonstracije i ja sam tada pisala o tome kako mladi gledaju na politiku, zašto su apolitični i slično. Vremenom sam se opustila u pisanje komentara povodom veoma važnih društveih tema. Prosto to je sve radio moj novinarski instikt. Tada sam sve više shvatala da je novinarstvo nešto što će me odvući od avijacije.

Tokom učenja veština novinarskog zanata, Lana je uvidela važnost u društvenim i političkim temama i itiče da su novinari glas naroda. Zato je pisala različite tekstove i komentare koji se tiču abortusa, protesta, mladih, izbora, nasilja  itd.

Tamo gde građannin ne može da pokuca na neka vrata, gde ne može da dobije odgovore ili ne zna kako i šta novinar može i mora da uradi, kaže ona.

Svoje pisanje usavršava i u drugim redakcijama. Do nedavno je pisala za “Studentski dnevni list”, “Južne vesti”, a sada takođe, piše za književni časopis “Bez Limita“.

Da tu nije kraj njenom entuzijazmu, pokazuju mnogobrojne edukacije o novinarstvu koje je pohađala, a među kojima izdvaja Školu digitalnog novinarstva Slavko Ćuruvija, Multimedijalnu školu novinarstva niškog Media centra i “Školu parlamentarizma” u organizaciji CRTE.

Inače, jedan od njenih tekstova “Zašto studenti strepe od broja 26, a zakon ga ne prepoznaje?”, koji je pisala sa svojom koleginicom, nagrađen je kao jedan od najbolja tri rada na studentskom fetsivalu “ On the record” 2023. godine u Novom Sadu.

NOVINARSTVOM SPOZNALA SVET

Lana kaže da joj je novinarstvo došlo kao prekretnica, jer je shvatila šta joj je bitno i čime želi da se bavi dok je mlada i puna energije. Pisanje za omladinski portal joj je doneo novi pogled na svet, jer kaže da je pre njega bila drugačija osoba.

Živimo u društvu u kome neke predrasude kroje misli, kroje život, pogled na svet. Moj pogled na svet je bio do mog nosa, šta vidim kroz svoj prozor to je to. Međutim, nakon toga kao novinar shvatila sam da postoje makar dve strane da ništa nije naivno da ništa nije kako vidiš već da uvek moraš da potražiš dalje kopaš dublje i gledaš sve uglove i maksimalno objektivno preneseš ljudima i ostaviš konačan sud.

Dodaje da ono što je najvažnije jeste što je dobila priliku da upozna sebe ali i pomogne sebi da se reši određenih problema.

Youth Vibes me je promenio kao osobu, dao mi je krila i slobodu jer sam bila anksiozna uvek sam imala mnogo toga da kažem i htela sam ali sam se osećala sprečeno od straha i onda sam se vodila filozofijom klin se klinom izbija. Ako se ti plašiš javnosti priđi joj i utvrdi šta te plaši, moraš da se suočiš sa strahom .

Kroz njen rad je ljubav prema ljudima i želji da im pomogne, najviše motivišu. Ona voli novinarstvo jer je upravo novinar taj koji predstavlja glas naroda.

Volim novinarstvo zbog šansi koje mi svakodnevno pruža. Cenim sve šanse koje sam dobila i kada se osvrnem na period od pre tri godine ja sam zahvaljujući novinarstvu spoznala svet i naučila da gledam sve iz više uglova.

Hodajući ulicom počeka sam da sve gledam novinarskim očima i kritički razmišljam.

Iako je položaj medija u lošem stanju, posebno i u Srbiji, koja se nalazi na 91, mestu po pitanju slobode medija, Lana je motivisana kada je reč o budućnosti novinarstva. Smatra da ono ima šanse da bude poštovano kao nekada.

Okružena sam mladim ljudima koji vole novinarstvo i trude se da ovu profesiju vrate na mesto koje zaslužuje. Ima jako dobih mladih novinara koji se trude da sve poboljšaju. Smatram da će baš oni biti ti koji će doneti promene i da ćemo kroz nekoliko godina čuti da je novinsrstvo veoma poštovano kao nekada. Mladi su hrabri ,solidarni empatični nepotkupjvi to je energija koja ovom poslu treba. Novinarstvo se radi u javnom interesu i ti ljudi shvataju. Nema tu mesta za manipulacije i lične opaske. Shvataju da je novinarstvo životni poziv, a ne profesija

Dodaje da će ona kao novinarka uvek biti ponosna na način na koji je pristupila novinsrstvu i način na koji sve to radi.

Kaže da dokle god mirno spava, dokle god zna da nije prekršila nijednu tačku kodeksa i kada  je možda zbog ličnih stavova bila u iskušenju da li će nešto možda uraditi, uvek je išla na onu stranu koja joj je sigurnija, a to je da se povuče, nego da ide kontra.

Njena želja je da radi na televiziji, ali kako kaže, privlači je i istraživačko novinarstvo.

Tu mi je dvoumljenje, jer poenta mi nije da budem poznata i viđena, već da se bavim velikim i značajnim temama iz nekog prikrajka.

Ali gde god radila,  zaključuje da je njena jedina želja jeste da bude u službi građana i u njihovo ime saznaje sve ono što im je važno i na taj način se izbori da njihov glas dođe do onih koji treba da ga čuju.

Projekat “Diploma za zavičaj” podržan je od strane Gradske opštine Pantelej.

Stavovi izneti u podržanom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pročitajte i...