Muzika

Nova Tejlor Svift era počinje kada kazaljke otkucaju ponoć!

Piše: Andrijana Adamović

Tejlor Svift (Taylor Swift), jedna od najpopularnijih pop pevačica i najcenjenijih tekstopisaca današnjice, tokom osvajanja ovogodišnje MTV video muzičke nagrade (MTV Video Music Awards), iskoristila je svetlost reflektora i najavila novi studijski album „Midnights (Ponoći)”.

Album „Ponoći” najavljen je za 21. oktobar ove godine. Fanovima je bilo poznato da će album sadržati 13 pesama, od kojih je jedna duet sa Lanom del Rej (Lana Del Ray).

Šta se krije iza ponoćne čarolije novog albuma?

Ono što možemo primetiti jeste to da svaki album Tejlor Svift ima određenu temu, paletu boja, stila i estetike. Ono što će obeležiti njen novi album jesu: disko-šljokice, odeća, atmosfera i nostalgija glam-roka i popa 70-ih.

Ostavljajući tragove, kako pevačica voli da ih naziva, „uskršnjih jaja”, u kojima je otkrivala pojedinosti svake pesme na svom Instagram profilu, Tejlor Svift je podstakla fanove da maštaju o ponoćnoj čaroliji koju donosi novi album. Upravo zbog ovog taktičkog marketinškog trika, publika je i pre objavljivanja novog albuma bila opsednuta njime.

Srce albuma

Tema albuma se krije u neispavanim noćima pevačice, između spleta pitanja i pomešanih sećanja i osećanja koje svi imamo kada u kasnim časovima ne možemo da zaspimo. Tejlor je izjavila da je ovo zbirka sakupljenih pesama koju je napisala usred noći, tokom putovanja i traženja sebe između briga, mučnih misli i slatkog sanjarenja: „Za sve nas koji smo se vrteli po krevetu i odlučili da ostavimo upaljeno svetlo, nadajući se da ćemo možda, kada sat otkuca 12, pronaći sebe.”

Ton albuma

Album otvara melodična ljubavna pesma „Lavander Haze”, za koju je pevačica pronašla inspiraciju u dugogodišnjoj vezi sa glumcem Džoom Alvinom (Joe Alwyn).

Specifičnost albuma ogleda se u kombinaciji žanrova: elektronike, popa, tehno-popa i alternativnog roka.

Posebno se istakla pesma „Anti-hero”, koja opisuje mržnju i mračnu stranu sa kojom se Tejlor suočava, sve one slabosti, neprijatnosti i sumnje koje svako od nas vidi ponekad u ogledalu. Međutim, pevačica je naglasila da je ovo jedna od najličnijih i najdražih pesama koje je napisala, zbog čega pridaje posebnu notu albumu.

Tragovi drame u albumu

Ako vratimo film unazad i prisetimo se „drame” između Tejlor Svift, Kim Kardašijan (Kim Kardashian) i Kanje Vesta (Kaney West), možemo uočiti da je datum objavljivanja nimalo slučajno Kimin rođendan – kao poklon? Podržavocima Tejlor Svift ovaj mali detalj nije promakao, iako se pevačica nije oglasila i potvrdila slutnje.

Po čemu se ovaj album razlikuje od ostalih?

Ovo nije album o raskidu, niti bivšima. Ovo je album u kojem Tejlor pokazuje svoju ranjivu stranu, kritikujući, sumnjajući i mrzeći sebe.

Suočavajući se sa sobom i boreći se sa strahovima, ova mlada umetnica nam pokazuje da je na kraju dana ona samo čovek.

Brige oko glasina, negativnih komentara i izazova koji dolaze u paketu muzičke industrije, u pratnji medija i tračeva, pretočila je u reči i kreirala album pun ranjivih emocija.

Jedina zamerka

Deo fanova i muzičkih kritičara su zamerili pevačici na neiskorišćenju potencijala Lane del Rej, koja je pala u senku u duelu pesme „Snow in the Beach”. Međutim, ko poznaje rad pevačice – zna da ona voli vokale u pozadini, pa da i sama zapeva kao jedan, ne potcenjujući njihov značaj.

 

Oduševljenje albumom

Nije prošlo ni 24 časa od objavljivanja albuma, a on je postao najslušaniji u istoriji Spotifaja. Međutim, pevačica se nije zaustavila na tome. Obarajući granice, Tejlor je postala prva umetnica u istoriji čije su pesme iz albuma popunile sva mesta bilbord liste najslušanije muzike!

Tejlor Svift je još jednom pokazala da je zvezda pop muzike! Dokazala je svima da ona ne prati trendove, već ih postavlja. Proučavajući uspeh albuma i želje publike, najavila je turneju po Americi, za koju će karte biti dostupne od 18. novembra.

Pročitajte i...