Diploma za zavičaj

Jelena Stojanović – Prosek nije merilo znanja!

Priča mlade studentkinje Jelene Stojanović, dovodi nas do brojnih naznaka da je dobra organizacija ključna za uspešno usklađivanje vremena sa obavezama, kao sto su: fakultet, sport, druženje sa prijateljima, pa čak i posao.

Kao devojka koja je u skorijem periodu napunila svoje dvadeset dve godine i upisala četvrtu godinu na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, uspela je da postigne neverovatni uspeh prikazan prosečnom ocenom koja iznosi 9,5.

U razgovoru sa njom, otkrila nam je da prosek na fakultetu, kao i samo teorijsko znanje, nije dovoljno da se u potpunosti posvetite poslu, kao i da ga profesionalno obavljate. Kako je Jelena uspela da se izbori sa svim studentskim nedaćama tokom studiranja na odseku “Komunikologija i odnosi sa javnošću“ i šta ona poručuje budućim studentima, pročitajte u nastavku teksta.

Šta te je najviše motivisalo prilikom odabira fakulteta?
Osećaj koji je u tom trenutku preovladavao bilo je uzbuđenje zbog upuštanja u nešto sasvim nepoznato. Deo motivacije odnosio se i na to da fakultet ne nudi kapacitete za stotine studenata po godini, što je meni ukazivalo na autentičnost i nezamenljivost u sutrašnjem bavljenju ovim poslom.

Koliko truda si uložila da bi postigla, a potom i održala, prosek na studijama?
Prosek je jedna od varijabli koja, u našem sistemu, predstavlja ključnu procenu znanja – čemu se ja protivim, Pristupite svakom predmetu iz ugla sopstvenog interesovanja, i ocene će doći same. Nikada sebi nisam stvarala velike pritiske da održim ili povećam prosek. On je posledica i neminovnost truda koji se, na ovaj ili onaj način, mora uložiti u sopstveni razvoj.

Koliko odricanja je potrebno da bi se postigao uspeh?
Postavljanje prioriteta i upravljanje svojim vremenom u odnosu na njih je jako važno. Fakultet jeste obaveza prema kojoj treba biti izuzetno odgovoran, ali nije rešenje misliti samo o kolokvijumima i ispitima – nikada ne treba ispustiti iz vida da su ovo najlepše godine mladosti, pa je nekad u redu i žrtvovati poneki poen i ocenu zarad odmora i uživanja.

Kojim se metodama služiš prilikom učenja i utvrđivanja gradiva?
Uglavnom čitam i pravim sopstvene beleške gradiva koje kasnije iščitavam i pretvaram u „mape uma“. Ova metoda ponekad oduzima dosta vremena, ali je dugoročna. Prioritet mi je da zaista shvatim šta je to što učim, kada i kako se upotrebljava i zašto je meni od značaja da to znam.

Da li je teško uskladiti studentski život sa drugim obavezama?
Dobra organizacija vremena je ključ. To ne znači da svakodnevno imam striktan raspored aktivnosti koje obavljam kao robot, naravno da obožavam da odspavam do podne kao i drugi studenti, ali se trudim da optimizujem ono vreme dok sam budna. Nekad se čini nemoguće da se uskladi fakultet, posao, trening i društvo, pa je poželjno da slušate sebe i ono što je vama u tom trenutku potrebno da bi se osećali zadovoljno i ispunjeno. Sreća je imati prijatelje koji razumeju kada mora da se uči i nikad mi ne zamere kada vreme sa njima „žrtvujem“ u ove svrhe – osim što vole ponekad da zavitlavaju. Kompomisi sa samim sobom su česta pojava.

Koji su tvoji planovi za budućnost?
Planiram da nastavim sa učenjem u neformalnom smislu, tj. u praksi. Fakultet nudi teoriju i uči nas etici, međutim, malo studenata je svesno toga da učenje tek počinje kada se izađe iz učionica i amfiteatra, a kroči u kancelarije i uplovi u srž posla. Ovo je jedan od razloga zbog kojih se trudim da ne „sagorim“ na fakultetu i da kapacitete, a i živce,  čuvam za onaj opipljivi deo posla.

Šta bi poručila drugim studentima i budućim brucošima koji žele da budu uspešni i ostvareni?
Uspeh je zarazna stvar, ali u pozitivnom smislu. Postavljajte sebi manje, kratkoročne ciljeve koji će vam biti izazov, ali u isto vreme ostvarivi. Osećaj uspešnosti će vas motivisati na sve veće i veće ciljeve i graditi vaše samopouzdanje. Verujte u sebe i probajte nove stvari, u tim godinama je teško znati šta hoćete od sebe, pa je važno sakupiti iskustva i makar shvatiti šta nećete. Najvažnije je biti zadovoljan sobom, zato budite ambiciozni i gradite sopstvenu autentičnost. Dream big!

Razgovarala: Anđelija Vasović

Projekat “Diploma za opštinu” podržan je od strane Gradske opštine Pantelej, Gradske opštine Crveni Krst i Gradske opštine Medijana.

Ostavite odgovor