Diploma za zavičaj

Maša Zaharijevski – Širite vidike i branite svoje stavove

Maša Zaharijevski jedna je od devojaka čija priča o uspešnom studiranju ne samo da inspiriše, motiviše i podstiče, već i dokazuje od kolike je važnosti iskoristiti period studiranja na najbolji način, unaprediti i pripremiti sebe za sve izazove koji kasnije dolaze.

Smer „Komuniciranje i odnosi s javnošću“ na Filozofskom fakultetu zavrsila je sa izvanrednom prosečnom ocenom koja iznosi 9.97. Međutim, uprkos velikoj odgovornosti prema radu karijeri, ova stalno nasmejana devojka obožava svoje slobodno vreme, koje najčešće koristi za boravak u prirodi i bavljenje konjičkim sportom.
Maša nam je u intrevjuu otkrila svoje principe rada i na koji ju je način studiranje na Filozofskom fakultetu promenilo.

Koliko je bilo teško postići i održati tako visok prosek?
U početku sam učila ne razmišljajući o oceni. Međutim, čim su prve desetke počele da se rađaju, postalo mi je krivo da taj uspeh upropastim. Moj uspeh, kao i svaki drugi, zathevao je posvećenost i istrajnost. Nije uvek bilo lako, ali nije stalno bilo ni teško. Jedino je bitno ne odustajati.

Šta je ono što te je najviše motivisalo da upišeš tvoj smer i fakultet?
Moj nezaustavljivi jezik. Šalu na stranu, za smer „Komuniciranje i odnosi s javnošću“ sam čula od drugarice i privuklo me to što je delovao drugačije. Motivisalo me je što sam mogla da iskoristim svoju komunikativnost i energiju, a da pritom budem i kreativna.

Koja iskustva stečena na fakultetu mozeš da izdvojiš kao najvaznija?
Iskustva su bila različita. Ali, za mene je bilo od posebnog značaja to što smo na praktičnim vežbama imali priliku da prođemo teorijski deo i bolje ga razumemo. Važna iskustva u profesionalnom smislu za mene su bile i stalne debate, razmene, kao i sukobi mišljenja zbog kojih sam naučila da proširim svoje vidike, ali i branim svoje stavove. Ovo nije važno samo za karijeru, već i za život uopšte.

U kolikoj je meri studiranje promenilo tvoj život?
Studiranje je u velikoj meri uticalo na mene, moj način razmišljanja i moje ciljeve. Fakultet mi je obezbedio širinu u znanju, razmišljanju i mogućnost da se zaposlim i radim ono što volim. Takođe, tokom studiranja sam postala istrajnija, snalažljivija, tolerantnija i odlučnija.

Koji su tvoji planovi za budućnost?
Trenutno planiram da završim Master studije, a zatim ću pokušati da pronađem posao. Nastavila sam sa obrazovanjem jer želim da još dosta napredujem i radim na sebi. Za današnje vreme neophodno je ići u korak sa promenama i stalno se usavršavati i spremati za nove izazove.

Šta bi poručila brucošima koji žele da budu uspešni i ostvareni?
Drage buduće kolege, šta god budete radili u životu, dajte sve od sebe, jer ćete jedino tako uspeti. Takođe, ne smete zaboraviti koliko je bitno posvetitit se i sebi i stvarima koje će vam služiti za relaksaciju. Važno je biti svestran i stalno raditi na sebi. Želim vam puno sreće u svemu!

Razgovarao: Ilija Manasijević

Projekat “Diploma za opštinu” podržan je od strane Gradske opštine Pantelej, Gradske opštine Crveni Krst i Gradske opštine Medijana.

Ostavite odgovor