Diploma za zavičaj

Vladimir Jovanović – Vera u sebe je prva tajna uspeha

Vladimir Vlada Jovanović (23) završio je Ekonomski fakultet u Nišu na smeru Menadžment preduzeća. Trenutno je na Master studijama iz oblasti marketinga. Učestvovao je na mnogim takmičenjima, osvajao nagrade i svoje znanje iz ekonomije primenjivao u različitim projektima.

Pored profesionalnih aktivnosti, Vlada se bavi i muzikom, odnosim sa javnošću i humanitarnim radom. Trenirao je tenis ali je odustao od profesionalnog bavljenja ovim sportom i posvetio se svojoj prvoj ljubavi – ekonomiji.

Njegova formula za uspeh je jasna. Vera u sebe, privrženost struci i redovni odlasci na predavanja osnova su dobrh rezultata. Kada je sve dobro ogranizovano studiranje postaje jednostavno.

Šta te je najviše motivisalo prilikom odabira fakulteta koji ćeš upisati?
Menadžment i marketing su moje velike srednjoškolske ljubavi. Lako sam se pronašao u ekonomiji. To mi mnogo pomaže prilikom studiranja, učim ono što želim i šta me interesuje.

Koliko tuda si uložio da bi postigao, a potom i održao, visok prosek na studijama?
Uložio sam puno truda u uspeh. Bavio sam se dodatnim vannastavnim aktivnostima, pa je trebalo dosta truda da se sve to uklopi. Ključ uspeha je bilo redovno posećivanje predavanja i ljubav prema ekonomiji. Trudio sam se da redovno polažem ispite.

Koliko odricanja je potrebno da bi se postigao uspeh?
Ne gledam na uspeh na studijama kao odricanje od nečega, već kao ulaganje u sebe.

Kojim se metodama služiš prilikom učenja i utvrđivanja gradiva?
Po mom mišljenju redovni odlasci na predavanja su ključni za kvalitetno učenje. Posle svakog predavanja, kada dođem kući, ponovim ono što je tog dana bilo na fakultetu kako ne bih zaboravio gradivo. Nema razloga za strah, treba ići redovno na predavanja, svakodnevno obnavljati i neće biti problema.  Pred ispit obnovim ono što sam već čitao i nema problema. Onome ko ne dolazi na predavanje mnogo je teže da bez ikakvog predznanja spremi ispit.

Koji su tvoji planovi za budućnost?
Želja mi je da se bavim marketingom, imam svoju marketinšku agenciju i sarađujem sa velikim kompanijama. Voleo bih da radim u svom gradu, jer nigde ne može da bude lepše nego kod kuće.

Šta bi poručio drugim studentima i budućim brucošima koji žele da budu uspešni?
Puno mlađih kolega me pita kako doći do uspeha. Kada sam upisao fakultet i prvi put se susreo sa knjigama od po 600-700 strana nisam bio siguran da li ću moći  da naučim toliko obimno gradivo, ali sam shvatio da uz dobru volju i organizaciju možete sve.

Razgovarao: Lazar Nikolić

Projekat “Diploma za opštinu” podržan je od strane Gradske opštine Pantelej, Gradske opštine Crveni Krst i Gradske opštine Medijana.

Ostavite odgovor