Muzika

20 godine Dubioze kolektiv: Nadamo se da ćemo biti na ovom mestu za pet godina i da ćemo raditi ovo što radimo

Piše: Petra Nešić

Dubioza Kolektiv ove godine slavi 20 godina rada. Ako Dubioza ima 20 godina, koliko onda imam ja – nisam mogla, a da se ne zapitam, dok se prisećam svog prvog odlaska na njihov koncert pre desetak godina.

Ne znam da li svaki njihov nastup ove godine prođe ovako, ali ovaj u Kragujevcu na Arsenalu uveličalo je spontatno izvođenje rođendanske pesmice od strane publike.

Malo pre nastupa, imale smo neka tri minuta da porazgovaramo sa Vedranom Mujagićem o peticiji pokrenutoj na njihovom sajtu da na Evroviziji predstavljaju sve zemlje koje nemaju svoje predstavnike pod zastavom Apsurdistana, o njegovim festivalskim uspesima i planovima i željama za budućnost.

Ima dosta izvodjača ove godine koji su učesnici Euro songa. Kako ide sa peticijom da predstavite sve zemlje koje nisu učesnice?

Odlično. Mi na svakom koncertu predstavljamo tu akciju, da idemo da sviramo na revijalnom delu Euro songa. Ne valja se takmičiti i pobediti, onda neko zapravo mora platiti organizaciju, ko će da se pegla s tim.

Ovako odeš, zabaviš ljude. Peticiju je potpisalo nekoliko desetina hiljada ljudi već.

Koje je tvoje najbolje festivalsko iskustvo do sad?

Ajoj, to je teško… Za 20 godina smo svašta odsvirali, na raznim mjestima smo bili…

A nešto privatno?

A kad bismo stigli na nešto privatno? Bilo je zabavnih mjesta i ovako geografski, a i po line up-ima… Svirali smo na festivalu u Norveškoj koji je toliko na severu da smo u dva ujutru svirali pod sunčanim nebom, jer je arktički krug i onda je bilo veoma bizarno, ne možeš na to nikako da se privikneš.

Mi smo malo na Instagramu uključili i čitaoce, da vidimo šta bi vas pitali… Pa nam je stiglo jedno pitanje na dva razlličita načina.

Kako vidite sebe za pet godina, ili šta ćete biti kad porastete?

Nadamo se da ćemo biti na istom ovom mestu za pet godina, i da ćemo raditi ovo što radimo. I da će nas zdravlje i vozni park služiti i dalje.

Foto: Jelena Lazarević

U trenutku razgovora niti mi je ovo poslednje pitanje delovalo previše kreativno – klasično pitanje s intervjua za neki kancelarijski posao, a neko ko ga je postavio nije ni mislio ozbiljno da pita, a samim tim nije imalo mnogo prostora ni za kreativan odgovor.

Međutim, kada se sa ove male vremenske distance vratim na njega shvatam da nam je Vedran rekao jednu divnu stvar, koja se i na sceni oseti – koliko su posvećeni, koliko ispunjeni muzikom, ali i koliko je važno da budu u dobroj formi da bi njihov nastup ostao na ovako jakom energetskom nivou.

I naša redakcija im želi da nam i za pet, i dvadesetpet godina budu u formi!

I još nešto… i ja sam poželela da za pet godina budem baš tu, u bekstejdžu Arsenal festa, i da u tom velikom finalu juna pratim događaj iz medijske perspekive. A do tad… pa slušamo se na Nišvilu 2023, gde će Dubioza nastupiti na prvoj festivalskoj večeri!

Dok „zakleti džezeri” postavljaju pitanja po društvenim mrežama otkad je to Dubioza džez, pozivamo vas da derenčite sa nama u Nišu posle devet godina od njihovog poslednjeg nastupa u našem gradu. Vi baš ako ne volite… ne biste ni čitali ovaj intervju, zar ne? 🙂

Pročitajte i...