Knjige

Legendarni rok bend – „Dejzi Džouns i Šestorka”

Piše: Andrijana Adamović

Od društvenih mreža do poznatih kritičara, Tejlor Dženkins Rid je privukla pažnju i osvojila čitaoce knjigom „Sedam muževa Evelin Hjugo”. Međutim, gde je Dejzi Džouns i šta se desilo sa njenom Šestorkom?

Dejzi Džouns

Vraćamo se u šezdesete i sedamdesete, zlatno doba roka i droga. Ovo je vreme kada su nastali rok bendovi koji i danas imaju kultni status. „Prvo si želeo da budeš Bitls, a onda si želeo da budeš Stouns.” Treba da razumete da je pre Šestorke Dejzi Džouns izgradila sebe od nule. Ona je rok kraljica, čije ime i dalje odjekuje u stripu „Sanset”: „ Ako je ostatak sveta bio srebro, Dejzi je bila zlato.”

Koji je bolji grad za uspon zvezda nego Los Anđeles? Okružena holivudskim glamurom i roditeljima željnim zabavama i pažnjom, Dejzi je previše brzo odlučila da odraste i nađe mesto za sebe u svetu. Zračila je lepotom toliko da se priča da je brend sočiva nazvao liniju plavih sočiva upravo po nijansi njenih očiju – „Dejzi-plavo”. Ipak, ono što ju je učinilo posebnom jeste njen hrapav, promukao, ali ne i piskav glas, kao i energija koja privlači sve ka njoj, poput magneta. Na binu se penjala bosa, sa alkama kao zaštitnim znakom i džepovima punim drogoma. Nije želela da bude nečija muza, želela je da ona bude „neko”.

Ono što je zanimljivo kod stila pisanja Tejlor Dženkins Rid jeste perspektiva. Jedna priča je ispričana kroz više likova i svaki je na svoj način proživeo rok, ljubav i sreću ili nesreću benda. Sa jedne strane Los Anđelesa imate priču o zvezdi u usponu, Dejzi Džouns, njen glas i viđenje događaja, a sa druge strane doživljaje članova Šestorke. Tejlor Dženkins Rid vam daje sve delove slagalice, možete da proživite priču kroz cipele svih likova, osetite sve te emocije, ali i dalje želite da saznate šta se još desilo.

Šestorka

Šestorka je nastala šezdesetih u Pitsburgu kao bluz-rok bend po imenu „Braća Den”. U svakom rok bendu postoji alfa mužjak, a u ovom je to bio Bili Den. Okupio je grupu koju su činili: Karen Karen (klavijaturistkinja), Voren (bubnjar), Grejam Den (vodeća gitara), Edi (ritam-gitara) i Pit (basista). Šetorka se proslavila hitom „Hold Your Breath”, dok je „Honeycomb”, gde je Dejzi uskočila u duet sa Bilijem, promenio sve. Od pesme o obećanoj ljubavi i budućnosti do sumnje i pitanja u veru u ljubav, Dejzi je upotpunila i razdrmala Šestorku. Tada su postali jedno – tada su postali slavni.

Glavni zaplet i žar činili su Dejzi Džouns i Bili Den – od neprijatelja do nešto manje od ljubavnika, od borbe za pozornicu do zajedničkog pisanja albuma. Da li je Bili uspeo da odoli Dejzi i sačuva brak? Kakva se vatra zapalila između članova benda i gde su oni danas? Koja je vaša omiljena pesma i koja se to tajna priča krije iza nje?

Kada se približite kraju, želećete još, jer će vam se bend uvući pod kožu. Nažalost, zaljubićete se u bend koji ne postoji. Magija ove knjige je upravo u ljubavi prema rok muzici i grupi koja je samo u našim glavama, a koja deluje tako stvarno. Knjiga od početka do kraja drži pažnju, gori basom i zapletima, međutim nije toliko popularna i cenjena iz nepoznatih razloga. Šta se danas desilo sa ljubiteljima roka i drame?!

Pročitajte i...