Diploma za zavičaj

Ana Samardžić – Istraživanje i zaštita prirode kroz nauku i umetnost

Foto: Privatna arhiva

Razgovarala: Danica Popović

Ana Samardžić je mlada biološkinja, koja je nakon izuzetno uspešnih osnovnih i master studija upisala doktorske studije na Prirodno matematičkom fakultetu, iz oblasti biologije i ekologije.

Ana svoju strast prema prirodi izražava kroz naučna istraživanja i umetničko stvaralaštvo.

Paralelno sa svojim akademskim uspesima, ova mlada ljubiteljka prirode izražava svoju kreativnost i kroz slikarstvo – stvara divne ilustracije karnivornih biljaka, koje promoviše na svojoj Instagram stranici.

Njen rad i posvećenost podsećaju nas na moć koju umetnost i nauka imaju u edukaciji o značaju prirode i njenog očuvanja.

Osnovne i master studije biologije Ana je završila na Prirodno matematičkom fakultetu u Nišu, gde je trenutno na prvoj godini doktorskih studija.

Biologiju je upisala, kako kaže, jer je oduvek bila očarana lepotom prirode I njenim jedinstvenim međusobnim vezama I interakcijama.

“Tokom odrastanja dosta vremena sam provodila na selu, u prirodi, okružena biljnim svetom i životinjama što me je oduvek činilo najsrećnijom. Svaka biljka, insekt i životinja su kod mene izazivale divljenje i veliku želju da što više saznam iz kog razloga baš tako izgledaju i zašto se ponašaju na određeni način”, kaže Ana.

Ova mlada naučnica biologiju smatra majkom mnogih disciplina koje se bave proučavanjem živog sveta.

Ana smatra da bi biologija trabalo da interesuje svaku osobu, jer je ova nauka, po njenom mišljenju, neophodna za fizičko i psihičko zdravlje čoveka, ali i za generalno razumevanje sveta oko nas kroz spoznavanje prirode i živih organizama oko nas.

“Ipak, biologija je širok pojam, pa je potrebno usmeriti se ka onoj grani gde se pronalazite i u kojoj imate mogućnost primene tog znanja nakon studiranja”, navodi Ana i naglašava da je to glavni i osnovni razlog zbog kog je praksa u biologiji od izuzetne važnosti.

Dodaje da je praktično znanje osnovni uslov za pronalazak posla u ovoj branši. Stoga Ana posebno ističe terenske ekskurzije na Vlasinskom jezeru I Nacionalnom Parku Tara, za koje kaže da su joj draga uspomena i u jako lepom sećanju.

Prateći svoja interesovanja, Ana je upisala studije na Prirodno matematickom fakultetu u Nišu, na Departmanu za biologiju I ekologiju.

Najviše su je privlačili predmeti iz oblasti zoologije kao što su biologija ćelije, morfologija i anatomija biljaka.

Ana naglašava da je na studijama uspela da sazna koliko su svi ti organizmi ugroženi na lokalnom i globalnom nivou, što ju je dodatno motivisalo da pronađe načine za njihovu zaštitu i očuvanje vrsta.

Kao svoj najveći izazov na početku studija, Ana navodi učenje latinskih naziva organizama i njihove sistematike, kao i usvajanje strucne terminologije iz biologije. Medjutim, ova mlada i entuzijastična ljubiteljka prirode kaže da se ti problemi rešavaju i prevazilaze praksom i ponavljanjem pojmova kroz različite predmete.

Da je ova mlada biološkinja zaista jako posvećena svom poslu iz snova, dokazuje njen visoki prosek na oba nivoa studija, ali i važna činjenica da je svake godine na svojim studijama bila primalac državne stipendije.

Na četvrtoj godini studija dobila i prestižnu stipendiju “Dositeja” koju izdaje Fond za mlade talente, a na koju je, kako kaže, posebno ponosna.

“Moj master rad bio je na temu fizilogije životinja i ekotoksikologije, koja je u poslednje vreme izuzetno bitna tema”, navodi Ana i dodaje da će nastaviti da se bavi sličnom temom i na doktorskim studijama, tokom kojih će proučavati uticaj mikroplastike na molekularnom nivou kod posebnih insekata koji su vezani za vodene ekosisteme i dodaje: “Doktorske studije sam upisala jer želim da nastavim da se bavim proučavanjem živog sveta i da pokušam da ga zaštitim koliko je to moguće.”

Umetnost inspirisana prirodom

Ana Samardžić istovremeno se ističe kao talentovana umetnica koja pronalazi inspiraciju u prirodi oko sebe, a od nedavno su joj najfascinantnije biljke mesožderke.

Kroz svoje umetničko izražavanje, Ana uspešno ističe jedinstvenost i lepotu ovih vrsta, pružajući gledaocima jedinstven uvid u delikatan svet prirode.

Njeni radovi, preko svojih fascinantnih detalja prenose važne poruke o biodiverzitetu i ekološkoj održivosti.

“Od malih nogu nisam ispuštala bojice i olovke iz ruku jer sam, posmatajući svet oko sebe, želela da ga sačuvam i na papiru. Tada sam otkrila da imam dobar smisao za ilustrovanje i slikanje. Nakon godina konstane vežbe sam usavršila ovaj zanat”, kaže Ana i dodaje da su glavne teme ilustracija do sada bile životinje i biljke, a da je zahvaljujući znanju koje su joj pružile studije biologije počela da uzgaja neobične i egzotične biljke, uključujući i karnivorne biljke.

“Karnivorne biljke su se, da bi izbegle veliku kompeticiju, adaptirale nastanjujući stanista koja su siromašna mineralima. Međutim, taj nedostatak nadoknađuju hvatajući pokretne “paketiće” nitrata i fosfata tj. insekte”, objašnjava Ana.

Ana navodi da je, kada je otkrila zajednicu koja se bavi uzgojem ovih vrsta, htela da podeli svoje vidjenje ovih biljaka kroz umetnost.

Otvorila je Instagram nalog @complicartist i počela da se bavi ilustrovanjem karnivornih biljaka, kao i stvaranje i prodaju printova ilustracija.

Ana je imala i zanimljivu i uspešnu kolaboraciju sa Youtube kanalom „Green Jaws“, koji se bavi informisanjem o različitim vrstama karnivornih biljaka, njihovom uzgoju, osobinama i interesantnim činjenicama.

Na ovom kanalu svi zainteresovani mogu saznati kako funkcionišu ove biljke, ali i kako ih uspešno gajiti kod kuće.

“Želim da predstavim jedinstvenost, lepotu I fragilnost ovih biljaka, kao I vezu sa ostalim organizmima. Na ovaj nacin zelim da edukujem I proširim svest o ovim biljkama I koliko je važno zaštiti ih, jer se njihova brojnost konstantno smanjuje, upravo jer nastanjuju male oblasti koje su pod velikim antropogenim pritiskom”, deli sa nama Ana.

Kako objašnjava, čak je I Srbija imala 10 vrsta karnivornih biljaka od kojih su dve već iščezle zbog ljudske neodgovornosti. Smatra da je preko ilustracija moguće privući pažnju ljudima I edukovati ih o značaju ovih biljaka.

Ana Samardžić je mlada i uspešna devojka koja inspirativno povezuje nauku i umetnost na izuzetan način.

Anin doprinos nije samo u prenošenju znanja i estetskog izraza kroz slikarstvo, već i u podsticanju aktivnog angažmana i brige o okolini, čineći nas svesnijima i odgovornijima prema svetu oko sebe.

Njena predanost naučnom istraživanju i umetničkom izražavanju pruža nam nadu i inspiraciju da i sami istražujemo i čuvamo lepotu prirode, te da se angažujemo u stvaranju održivijeg i harmoničnijeg sveta.

Projekat “Diploma za zavičaj” podržan je od strane Gradske opštine Pantelej.

Stavovi izneti u podržanom projektu ne izražavaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pročitajte i...