Muzika

Exit festival: od društvenog pokreta do evropske muzičke manifestacije

Piše: Danilo Popović

Foto: unsplash.com/Miha Rekar

Exit festival koji se tradicionalno održava jednom godišnje u Novom Sadu predstavlja jedan od najpopularnijh muzičkih festivala širom Evrope, ali i sveta. Ove godine, festival se održava od 10. do 14. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi, i očekuje se još veći broj posetilaca i izvođača.

Godinama unazad u jednom od najlepših srpskih gradova nastupale su brojne svetske zvezde i poznate grupe kao što su: Billy Idol, The Cure, Snoop Dogg, Prodigy te privlačile publiku različitog starosnog doba koja dolazi iz skoro svih krajeva sveta. 

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Konstrakta i „Zemlja gruva” za kraj Nišvila

Sam festival je nastao kao studenski društveni pokret koji je težio da skrene pažnju na sebe i izazove promene i težnju ka progresu. Naziv ovog festivala vuče poreklo od nekadašnjeg slogana ,,Izlaz iz decenijskog bezumlja”, vezanog za pomenuti  pokret. 

Prvi Exit održan je 2000. godine u univerzitetskom parku, trajao je gotovo 100 dana i posetilo ga je više od 200.000 ljudi, da bi se godinu dana kasnije preslio na Petrovaradinsku tvrđavu gde se održava i dan danas.  

Kroz svoje dugogodišnje postojanje ovaj sada već kultni festival zadobio je neka od najviših priznjanja u oblasti festivala poput: ,,Britanske festivalske nagrade za najbolji festival u inostranstvu 2007. godine”, ,, Najbolji evropski festival na dodeli nagrada Juroup” i mnoge druge. 

Pored mnogobrojnih priznanja koje sa ponosom nosi, najveći uspeh Exita predstavlja veličina samog festivala, kao i uticaj na kompletan publicitet mladih ljudi koji se  svake godine iznova okupljaju pod vedrim nebom iznad Petrovaradinske tvrđave. 

 Ceo program ovogodišnjeg Festivala možete pronaći na sajtu