Društvo

Nastup „Divanhane” protekao u sevdahu i dobroj zabavi

Tekst i foto: Danica Popović

Grupa „Divanhana” privodi kraju svoju devetomesečnu evropsku turneju pod nazivom „Zavrzlama tour” koncertom održanim u Niškom kulturnom centru, u petak 25. novembra. Na turneji tokom koje su do sada obišli Španiju, Tursku, Sloveniju, Austriju, Norvešku i Mađarsku, ova grupa promoviše svoj novi album „Zavrzlama” koji se, prema prestižnom Songlines magazinu, našao na ovogodišnjoj listi 10 najboljih albuma na svetu.

Pod krilaticom „Širimo sevdah” grupa „Divanhana”, već više od 13 godina, okuplja ljubitelje sevdalinki.

„Sam naziv sevdalinka potiče od arapske riječi „sawda” što znači „crna žuč”, a u turskom jeziku ovaj pojam se veže za melanholično raspoloženje, da bi na kraju u bosanskom jeziku pojam „sevdah” dobio značenje čežnje, ljubavnog žara, ljubavnih jada”, objašnjavaju na sajtu benda.

Divanhana je osnovana od strane grupe studenata na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Grupa izvodi tradicionalnu muziku zemalja Balkana u novim, prepoznatljivim aranžmanima koji su nastali uz uticaj džez, pop i klasične muzike.

Objašnjavajući naziv novog albuma iz benda kažu da je zavrzlama njihov život u Bosni i Hercegovini, zapetljan i zamršen uticajima različitih tradicija, religija, običaja i kultura.

„Zavrzlama su naše rijeke, njihove pritoke i potoci, koje stežu naša brda i planine u čvor pa su se izvile tako visoko da sa njih vidiš haman cijelu planetu. Zavrzlama je i naš sevdah ritmičke strukture sa različitih krajeva svijeta, lirika sa dozom Ljubavi, dozom šale, dozom tragedije”, kazali su o novom albumu članovi benda.

I mada nas vrcavi, provokativni stihovi i dinamična muzika zavode od takta do takta, „Zavrzlama” ipak nije samo razuzdanost, već je pre savršeno koncipirano koncertno veče, namenjeno dobroj, čulnoj zabavi.

„Raja, volite se, pazite jedni na druge, jedite čokoladu, smijte se, slušajte Divanhanu”, poručuju iz benda.