Intervju

Una Dimitrijević: Svaki moj nastup je za mene poseban

Razgovarala: Ganja Nikolić

Foto: Privatna arhiva

Una Dimitrijević muzikom se bavi od malena, a sada je uspela da ostvari jedan svoj muzički san – položila je prijemni ispit na Muzičkom koledžu Berkli u Bostonu.

Kada je imala tri godine, uspela je da ponovi melodiju cele pesme Laure Pausini, što je njenim roditeljima pokazalo da je muzikalna.

„Ja sam uvek kao dete reagovala na muziku, volela sam da igram, volela sam da glumim i kako sam rasla moji su me upisali u nižu muzičku školu i upisali su me na klavir”, navodi Una, koja je kasnije postala i član hora „Čarolija”.

Kao član ovog hora saznala je da postoji takmičenje „Pinkove zvezdice”, ali o takmičenju nije znala ništa drugo sem da je to takmičenje u kom se peva.

„To takmičenje u kom sam učestvovala mi je stvarno pokazalo da želim time da se bavim. Tada sam imala devet godina, evo sada u septembru će biti deset godina od Pinkovih zvezdica. Od tada sam znala da želim da idem u Ameriku, od tada sam znala da je to put za mene i uvek sam imala taj poziv prema muzici. Nikad to nisam shvatala kao neku obavezu. Naravno, odgovornost je rasla sa godinama, ali nikada mi to nije bio teret. Uvek je to bio osećaj svoj na svome”, objašnjava Una.

Želja da bude student Berklija javila joj se u osnovnoj školi, kada je saznala za ovaj muzički koledž. Na jednom od brojnih evropskih takmičenja na kojima je učestvovala upoznala je bračni par muzičara iz Amerike koji su je dodatno informisali o Berkliju. U međuvremenu je saznala da ovaj koledž nudi i letnji program u trajanju od pet nedelja, na koji je i otišla.

„To je zapravo bilo da ja vidim kako se meni čini Berkli, da li bih ja sigurno tamo išla na studije ili bih se možda bavila nečim drugim”, kaže ona.

Letnji program joj je bio koristan i pokazao joj koliku motivaciju za radom i napretkom pružaju ljudi iz istog polja.

„Svaki moj nastup je za mene poseban. Iz svakog svog nastupa ja učim nešto, a letnji program mi je pokazao koliko vas cela ta sredina vuče da budete bolji, pogotovo kad ste sa ljudima koji su iz istog polja”, kaže Una.

OD ISTOG AUTORA:

Kroz prizmu boja i četkica: Put jednog slikara od studija do izložbi

Prijemni ispit na Berkliju počinje onlajn audicijom koja traje pet minuta. Una je otpevala dve pesme, a nakon toga usledio je teorijski deo i ispitivanje o ritmu, improvizaciji, prepoznavanju akorda i taktiranju.

„Oni zapravo procenjuju koliko vi znate muziku, koliko ste muzički obrazovani. Drugi deo je intervju, gde vas pitaju kako možete da doprinesete Berkliju, zašto ste izabrali Berkli”, objašnjava Una.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Koncertom „Pučinijevo Nasleđe” obeležava se stogodišnjica slavnog kompozitora

Ona je dobila deo stipendije, a kaže da za dobijanje stipendije ne postoji audicija, već da Berkli sam bira kome dodeljuje stipendiju. Nakon položenog prijemnog ispita, osećala se fenomenalno.

„Ja sam stvarno mislila da sam na sedmom nebu. Stvarno sam bila zadovoljna zbog celog procesa koji je trajao, koji jeste bio dug i naporan. Sigurna sam bila da je to za mene. Rekla sam da sam dala svoj maksimum”, kaže Una.

Najveću podršku dobila je od svojih roditelja, koji su uvek pratili njene želje.

„Nikad nisu nametali meni nešto. Oni su profesori, pravnici i mnogo mi znači što su uvek stajali iza mene i što su pratili moje korake, što sam ja shvatila da svoje snove i sve što želim da ostvarim kreće od mene, da sam ja osoba koja najviše utiče na svoj život.. Mnogo je bitna ta podrška. Čak i kad nisu podržavali sve moje ideje ja sam verovala sebi i verovala sam da i ako nekad ne uspem, znam da je svakako to lekcija, da taj neuspeh nikad nije neuspeh nego samo lekcija iz koje mogu da budem još bolja”, navodi Una.

Među svoje muzičke uzore Una ubraja Tinu Tarner, Kristinu Agileru, Vitni Hjuston i Rej. U budućnosti bi volela da se za nju zna i da pomaže ljudima da slede svoje snove. Volela bi da se nađe i u ulozi mentora, da piše svoju muziku i nastupa.

Pročitajte i...