Muzika

Koncertom „Pučinijevo Nasleđe” obeležava se stogodišnjica slavnog kompozitora

Piše: Andrijana Popović

Foto: Canva

U petak, 24. maja sa poečtkom u 20 časova u Velikoj sali Niškog kulturnog centra održaće se koncert pod nazivom „Pučinijevo nasleđe”. Koncert se organizuje povodom stogodišnjice smrti kompozitora Đakoma Pučinija. 

Kako navodi muzički urednik Niškog kulturnog centra, Svetozar Vezenković, ovaj kompozitor je ostavio duboki trag u operskoj muzici i smatra se jednim od najznačajnijih kompozitora ikada. 

Tema svih njegovih opera ono što je za čovečanstvo nepresušna tema i izvor inspiracije – duboka emocija koja pogađa u dušu. Naravno tu su svakako i posebnost njegovog stila komponovanja, odnosno sjajna orkestracija ispod autentičnih, kratkih arija i iznad svega, beskrajni zanosni lirizam, koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, objašnjava Vezenković.

Vezenković takođe navodi kako grad Niš može da se poredi sa velikim svetskim operskim centrima koji takođe obeležavaju sto godina od smrti kompozitora. 

Grad Niš će po ko zna koji put pokazati, da uz pomoć kulturnih ustanova, Muzičke škole i Fakulteta umetnosti, apsolutno ima mogućnost da u nekoj bliskoj budućnosti ima i sopstvenu opersku scenu, na kojoj bi svoj raskošan talenat pokazivali talentovani pevači i muzičari južne Srbije i koji bi praktično, svoje znanje prenosili budućim generacijama u gradu u kome su stekli afirmaciju i obrazovanje, govori Vezenković. 

Program obuhvata izvođenje arija i dueta iz nekoliko Pučinijevih opera. Isidora Moles, sopran, nastupiće sa numerama iz opera „La rondine” i „Đani Skiki”.

OD ISTOG AUTORA:

Otkaz na velikom ekranu: Kako „kensel kultura” formira filmsku sliku

Nikola Stamenković, tenor, izvešće arije iz opera „Toska” i „Madam Baterflaj”. Jelena Jovanović, sopran, pevaće iz opera „Boemi”i „Madam Baterflaj”.

Marko Milisavljević, bas-bariton, nastupiće sa arijama iz opera „Đani Skiki” i „Edgar”. U izvođenju arija i dueta učestvovaće i pijanista, Nemanja Egerić.

Isidora Moles razvila je uspešnu umetničku karijeru kao operska pevačica. Počela je sa studijama klavira i flaute, a zatim se posvetila privatnim studijama pevanja.

Osvojila je mnogobrojne nagrade na međunarodnim takmičenjima i debitovala u različitim operskim ulogama. Trenutno je studentkinja Vokalne akademije za pevače u Rimu.

Osim muzičkih studija, diplomirala je scenografiju i kostimografiju, dizajnirajući kostime za muzičke pozorišne produkcije. 

Foto: Canva

Nikola Stamenković, tenor, završio je nižu muzičku školu i srednju školu za solo pevanje, a trenutno je student treće godine na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Dobitnik je brojnih nagrada na republičkim i internacionalnim takmičenjima i nastupima sa renomiranim ansamblima. 

Jelena Jovanović, sopran, stekla je obrazovanje na Muzičkoj školi u Nišu i Muzičkoj školi „Stanislav Binički“ u Leskovcu.

Upisala je Fakultet umetnosti u Nišu na odseku za solo pevanje, gde je diplomirala i masterirala sa najvišim ocenama.

Njena uspešna karijera obuhvata dobitak prvih nagrada na međunarodnim takmičenjima i debitovanje u operskim ulogama. Trenutno je profesor solo pevanja u Muzičkoj školi u Nišu. 

Marko Milisavljević je bas-bariton koji je završio master akademske studije na Fakultetu umetnosti u Nišu. Učestvovao je na mnogim festivalima i takmičenjima, osvajajući brojne nagrade.

Ima bogatu biografiju koncertnih nastupa i sarađivao je sa mnogim dirigentima iz zemlje i inostranstva. Njegov repertoar obuhvata operske uloge, mjuzikle i koncerte.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Konstrakta i „Zemlja gruva” za kraj Nišvila

Od 2019. godine, Marko je zaposlen na Fakultetu umetnosti u Nišu kao saradnik u nastavi na katedri za solo pevanje. 

Nemanja Egerić, pijanista, privukao je značajnu pažnju svojim izvođenjem „Dvadeset pogleda na dete Isusa” Olivijea Mesijana.

Dobio je niz nagrada, uključujući Nagradu za najuspešniji koncert „Galerije SANU”, nagradu iz fondacije „Muzičke vizije Ivana Jevtića” i nagradu „Nevena Popović” za najznačajnije umetničko ostvarenje.

Takođe, Udruženje muzičkih umetnika Srbije ga je 2022. godine odlikovalo priznanjem za najboljeg mladog umetnika.

Ulaz na koncert je besplatan za sve zainteresovane.

Pročitajte i...