Društvo

Otkaz na velikom ekranu: Kako „kensel kultura” formira filmsku sliku

Piše: Andrijana Popović

Foto: Slika napravljena pomoću veštačke inteligencije

U današnjem digitalnom dobu, gde je svako mišljenje samo jedan klik daleko od masovnog širenja, fenomen poznat kao „kensel kultura” postao je centralni deo društvenih rasprava.

Ova pojava, koja je dobila na značaju posebno na društvenim mrežama, označava javnu osudu ili bojkotovanje pojedinca ili institucije zbog njihovih izjava, ponašanja ili stavova koji se smatraju neprihvatljivim.

Dok neki smatraju da je ova praksa ključna u borbi za društvenu pravdu i odgovornost, drugi je kritikuju kao oblik „društvenog linča”.

Međutim, postavljaju se sledeća pitanja: Do koje mere je ova praksa opravdana?

Kroz istoriju i kontroverzu: Koreni „Kensel kulture”

Jedan od ranih primera ovog termina može se naći u albumu „Take It Off” Take It Off“ benda „Chick” iz 1981. godine.

Pesma „Your Love Is Cancelled” bavi se raskidom odnosa, istovremeno koristeći terminologiju sličnu današnjoj „kensel kulturi”.

Pisci poput Barija Majkla Kupera, inspirisani ovom pesmom, uključili su referencu na „otkazanu” ženu u filmu „New Jack City” iz 1991. godine, što je doprinelo popularizaciji termina.

Međutim, pojava „kensel kulture” postala je široko rasprostranjena tek oko 2015. godine, posebno na „Crnom Tviteru”, gde je počela da se koristi kao izraz za prestanak podrške nekoj osobi ili brendu.

OD ISTOG AUTORA:

Unutar „Mikrokosmosa”: Pogled na svet kroz skulpture i instalacije Teodore Vojinović

Tokom 2020-ih godina, „kultura otkazivanja” postala je sve prisutnija u raspravama.

Ovaj termin postao je i deo političkog rečnika, posebno među konzervativcima u Sjedinjenim Državama, koji su ga koristili kako bi osudili preterane reakcije na politički nekorektan govor.

Iako je „kensel kultura” povezana sa pokretima kao što su #MeToo i #Black Lives Matter, njena upotreba i asocijacija ostaju predmet žestokih debata.

Pogled na „Kensel kulturu” u filmskoj industriji

U poslednjih nekoliko godina, fenomen „kensel kulture” postao je sve značajnija tema u filmskoj i televizijskoj industriji.

U svetu zabave, posebno u filmovima i serijama, javnost sve više reaguje na uključivanje ili podršku pojedinaca koji su optuženi za neetičko ili neprihvatljivo ponašanje na ili van ekrana.

Takvi slučajevi često rezultiraju otkazivanjem projekata ili otpuštanjem glumaca i članova produkcije.

Osim što je dovela do otkazivanja projekata i otpuštanja pojedinaca, ova pojava je uticala i na sam način na koji se prikazuju određene teme i likovi.

Producenti i scenaristi postaju sve oprezniji u izražavanju određenih stavova ili u prikazivanju kontroverznih tema kako bi izbegli neželjenu reakciju javnosti.

Mnoge produkcije sada postavljaju veći fokus na inkluzivnost, raznolikost i osnaživanje manjinskih grupa, kako bi izbegle optužbe za diskriminaciju ili nepoštovanje.

Ovo rezultira pomeranjem prioriteta mnogih filmova i serija.

„Kensel kultura” na velikom platnu

Ranije, filmska industrija je bila manje podložna političkoj korektnosti i cenzuri nego danas. U periodu zlatnog doba Holivuda, filmovi su bili hrabriji u istraživanju kontroverznih tema i prikazivanju složenih društvenih problema. 

Filmovi su tada istraživali teme poput seksualnosti, religije, politike i druge tabu teme, i tu radili na način koji je bio izazovan i provokativan.

Klasični filmovi poput „Prohujalo sa vihorom” iz 1939. i „Pesma sa juga” iz 1946. godine doživeli su pritisak da se povuku sa platformi za strimovanje zbog svoje kontroverzne prirode.

Foto: Pressing/Canva

„Prohujalo sa vihorom” je privremeno uklonjen sa „HBO Max-a” zbog prikazivanja robovlasništva i rasizma, dok je film „Pesma sa juga” potpuno uklonjen iz distribucije „Diznija” zbog nekritičkog prikazivanja robovlasništva.

Slično tome, TV serija „Kozbi Šou” snimljena u periodu od 1984-1992. godine postala je predmet kontroverzi nakon što je Bili Kozbi, glavni glumac serije, optužen za seksualno zlostavljanje.

Ove optužbe rezultirale su uklanjanjem serije sa nekoliko platformi za strimovanje i prekidom saradnje sa Kozbijem od strane mnogih televizijskih mreža.

Filmovi poput „Zelene knjige” „Zec Džodžo” su kritikovani zbog načina na koji su prikazali određene društvene grupe ili istorijske događaje. 

Ipak, kritičari ističu da je kultura cenzure i političke korektnosti dinamična, sa čestim izazovima i promenama.

Dok su neki filmovi podvrgnuti pritiscima da se prilagode novim društvenim normama, drugi hrabro izazivaju javnost i podstiču dijalog o kontroverznim temama. 

Filmovi poput „Mesečina” ili „Parazit” su nagrađivani i pohvaljeni zbog svoje autentičnosti i hrabrosti da istraže složene društvene probleme. 

„Parazit” istražuje socijalne nejednakosti u savremenom južnokorejskom društvu kroz priču o dve porodice. Kritičari su pohvalili film zbog svoje kompleksne naracije i dubokih socijalnih poruka.  

„Mesečina” predstavlja nežnu, ali snažnu priču o odrastanju, identitetu i ljubavi, a fokusirana na život čoveka koji pripadnik LGBTQ+ zajednice u Miamiju.

Ovaj film je dobio pohvale za svoju autentičnost, emotivnu dubinu i izuzetnu glumačku postavu.

Problem kensel kulture

Jedan od najvećih izazova „kultura otkazivanja” jeste definisanje granica između odgovornosti za nedopustivo ponašanje i moguće preterane netolerancije.

Dok neki podržavaju oštre reakcije javnosti kao način zaštite žrtava i promocije društvene pravde, drugi upozoravaju na mogućnost zloupotrebe i cenzure slobode izražavanja.

U umetničkom svetu, „kensel kultura” može imati ozbiljne posledice po kreativnost i slobodu umetnika.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Prijatelji, Soni plejstejšn, Kralj lavova: Evo šta će sve ove godine proslaviti svoj 30. rođendan

 

Strah od osude i bojkota može dovesti do autocenzure i izbegavanja kontroverznih tema, što bi moglo suziti prostor za istraživanje novih ideja i izražavanje različitih perspektiva.

I pored ovih problema, ova kultura podstiče razgovor o važnim pitanjima, kao što su rodna ravnopravnost, rasizam, i ljudska prava, otvarajući prostor za dijalog i aktivizam.

Ključno je da se ova diskusija vodi sa pažnjom i poštovanjem prema različitim perspektivama, kako bi se izbegle preterane reakcije i podstakla konstruktivna promena.

Pročitajte i...