Kultura

Unutar „Mikrokosmosa”: Pogled na svet kroz skulpture i instalacije Teodore Vojinović

Piše: Andrijana Popović

Foto: pixabay.com/Karabo Spain

U utorak, 14. maja sa početkom od 19 časova u „Salonu 77” biće otvorena izložba skulptura i instalacija Teodore Vojinović pod nazivom „Mikrokosmos”.

„Mikrokosmos” predstavlja jedinstveni svet u malom, gde svaka skulptura i instalacija nosi sa sobom svoju priču i svoj unikatan izraz. Izložba obuhvata ciklus skulptura pod nazivom „Meseci” i instalacije „Cveće”, kao i instalacije „Reflekcije” i „Kiša”.

Ovaj umetnički opus karakteriše minimalistički pristup s jedne strane, dok s druge strane odiše monumentalnom arhitektonikom u galerijskom formatu.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Kroz prizmu boja i četkica: Put jednog slikara od studija do izložbi

Teodora ističe da svaki rad odražava njenu ličnu percepciju, određen događaj, emocije ili reflekcije određenog perioda. 

Moja vizija, koja se manifestuje kroz ove radove, jeste da ih posmatrač doživi na svoj način, možda čak da preispita svoj odnos prema prirodi. Možda će posmatrač biti podstaknut da se fokusira na osećaj smirenosti koji priroda pruža kada se udaljimo od svakodnevnih obaveza i dozvolimo sebi da je iskusimo u potpunosti, rekla je Vojinović.

Ona, takođe, objašnjava kako je tema odnosa čoveka i prirode neupadljivo postala sveprisutna. 

Taj intiman odnos koji negujem sa prirodom reflektuje se u mojim radovima. To je jedan od segmenata na koji nemamo kontrolu, a obogaćuje umetnički izraz, dodaje Vojinović. 

Teodora Vojinović, dobitnica je Nagrade „Radeta Stanković” za najbolje vajarsko ostvarenje studenata Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, kao i Nagrade „ULUPUDS-a”. Tokom karijere realizovala je četiri samostalne izložbe i učestvovala na 50 grupnih izložbi.

Ulaz je slobodan za sve zainteresovane. 

 

Pročitajte i...