Kultura

Prijatelji, Soni plejstejšn, Kralj lavova: Evo šta će sve ove godine proslaviti svoj 30. rođendan

Foto: Canva

Piše: Katarina Stojiljković

Film „Kralj lavova”, TV serija „Prijatelji” i „Yahoo!” na prvi pogled nemaju ništa zajedničko, a ni na drugi. Osim toga da su nastali iste 1994. godine, odnosno, sada 2024. godine navršavaju tačno 30 godina postojanja.

Pored pomenutih pojmova, neizostavna je i prva konzola, nekolicina igrica, ličnosti i pesama.

TV serija „Prijatelji”

Humoristička televizijska serija nastala na tlu Amerike, koju su stvorili Dejvida Krejn i Marta Kaufman. Emitovana je 10 godina na NBC kanalu, od 1994. do 2004. godine, ali ni nakon završetka emitovanja nije izgubila na popularnosti.

Postala je ona serija koja se širom sveta gleda iznova i iznova generacijski. Postala je tradicija. Radnja serije, smeštena u Njujorku, prati svakodnevni život grupe prijatelja – Rejčel, Monike, Fibi, Džoija, Čendlera i Rosa dok žive, rade, zaljubljuju se i prolaze sve životne situacije koje im vetar nanese.

Film „Forrest Gump”

Splet komedije i drame u jednom filmu sa mrvom tragikomedije je opis koji kritičari daju za ovaj film. Glavnu ulogu poneo je Tom Henks koja je, između ostalih, obeležila njegovu karijeru.

Reditelj ovog svetski poznatog filma je Robert Zemeckis, a snimljen je po istoimenom satiričnom romanu Vinstona Gruma iz 1985. godine.

Radnja filma smeštena je između pedesetih i sedamdesetih godina prošlog veka što čini istoriju Amerike.

Perspektiva iz koje je film snimljen je perspektiva čoveka iz Alabame koji ima koeficijent inteligencije 75 i koji i dalje žudi za tim da se ponovo spoji sa svojom ljubavi iz detinjstva.

Film „Kralj lavova”

Po redu 32. američki animirani film rađen u produkciji „Kompanije Volt Dizni”, jedan je od najpopularnijih crtaća među klincima.

Sinhronizaciju na našim prostorima dobio je tek 2011. godine, a prvi put je emitovan 2012. godine na kanalu RTS 1 .

Simba, mali lav, koji bi trebalo da nasledi svog oca Mufasu i postane kralj lavova, upada u nevolju jer ga je stric Skar naveo na to.

Zloban plan, nažalost, biva uspešan i Skar ubija Mufasu, čime osuđuje Simbu na život bez oca. Simba je proteran, a kraljevstvo kreće da tone.

U prognanstvu nailazi na Timona i Pumbu, čiji je glavni moto „hakuna matata”, što na svahili jeziku znači „život bez pravila, odgovornosti, i briga”.

Pesma „All I want for Christmas is you”

Singl američke pevačice Maraje Keri koji ne izostaje niti za jedan božićni praznik; Poznat još od 1994. godine, a i dan-danas se pušta, peva i izvodi.

Kombinacija popa, R&B muzike i božićnih tonova, kao i muzički video na Jutjubu, doveli su do neverovatne brojke od 783 miliona pregleda.

Takođe je prozvana „Kraljicom Božića” zbog trajne popularnosti njene praznične muzike, a posebno mesto zauzima upravo „All I want for Christmas is you”, koja je i njena najprodavanija praznična pesma.

Prva „Sony PlayStation” konzola

Sigurno se sećate prve „PlayStation” konzole. Naime, njen razvitak počinje upravo u japanskoj firmi „Sony” početkom devedesetih, odakle je izašla na tržište krajem 1994. godine.

Do 2006. godine prodata je u 100 miliona primeraka. „Sony PlayStation” prva je igračka konzola i zajedno sa „Nintendo 64” konzolom i „Seginim Saturnom” čini petu generaciju konzola za video-igre.

Za razliku od drugih konzola, „PlayStation” nudio je igre različitih žanrova i to u velikom broju, a katalog igara bio je ne samo obiman već i raznovrstan.

Neke od igrica bile su „Crime Crackers”, „Gokujou Parodius Deluxe Pack”, „Motor Toon Grand Prix”, „King’s Field” i mnoge druge.

„Super game boy”

„Super Game Boy”, četvrta generacija, jeste periferni uređaj koji omogućava igranje „Game Boy” kertridža na konzoli „Super Nintendo Entertainment Sistem”.

Prvi put, omogućavao je svima da igraju „Game Boy” igrice preko televizijskog ekrana preko svog „Super Nintendoa”.

Takođe je postojala mogućnost da se igraju određene igre „Game Boy Color”, ali samo one koje su kompatibilne sa originalnim „Game Boy”, a pojedine su funkcionisale i sa istim kertridžima.

Prodavao se za nešto manje od 60 dolara u Sjedinjenim Američkim Državama i za nešto manje od 50 funti u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Igrica „Super street fighter II turbo”

Borbena video-igra prepoznatljiva širom sveta koja je imala svoje prethodnike, ali i svoje naslednike. Verzija iz 1994. godine dobila je nekoliko novih tehnika igranja koje nisu bile prisutne u prethodnim verzijama „Street Fighter II”.

To je uključilo i takozvane nove kombinovane poteze koji nose nazive super kombinacije i vazdušne kombinacije. Stara uvodna sekvenca bila je zamenjena novom koja je imala svoje nove, skrivene likove.

Bila je najprodavanija arkadna igra i sa najvećom zaradom u Japanu 1994. godine. Bila je to jedna od 12 najprodavanijih američkih igara te 1994. godine.

„Yahoo!”

Pretraživač, jedan od najvećih Guglovih konkurenata, takođe je nastao 1994. godine. Pored pretraživanja i veb mejla, „Yahoo!” nudi i onlajn igrice, mape, sportske informacije, muziku, grupe, šoping i još dosta toga.

Po poluzvaničnoj informaciji, „Yahoo!” prvenstveno nikada nije ni trebalo da sadrži uzvičnik, pa je kasnije samo dodat.

Procentualno oko 30% ljudi koristi „Yahoo!” pretraživač i „Yahoo” mejl, od kojih većina ima preko 65 godina, dok je 19% onih koji imaju oko 20 godina.

Maksimalna vrednost ovog pretraživča dostigla je brojku od 193 milijardi dolara, a današnja cena pala je na 5,17 milijardi dolara.

Džastin Biber

Ličnost koja se proslavila u muzičkoj industriji širom sveta sa 13 godina, a rođen je 1994. godine. Sve tinejdžerke su želele njegov poster i bile su opsednute njegovim pesmama, dok muškoj populaciji nije bio tako mio.

Njegova karijera je krenula tako što ga je majka okačila na Jutjub, želeći da podeli sa bližnjima kako on peva, a producent Skuter Braun, kasnije Džastinov menadžer, preko snimka je video u njemu nebrušeni dijamant.

Zanimljiva činjenica je da je Džastin Biber pramen svoje kose prodao u humanitarne svrhe za 40.668 dolara.

Pročitajte i...