Knjige, Kultura

Zoran Živković dobitnik 28. nagrade „Ramonđa Serbika“ na književnoj koloniji Sićevo

32. Književna Kolonija u Sićevu održavaće se od 12. do 17. septembra. Ovom prilikom biće dodeljena nagrada „Ramonđa Serbika” srpskom piscu dr. Zoranu Živkoviću, za njegovo višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo značajan trag u savremenoj književnosti. Svečano otvaranje zakazano je za 19 časova.

Nagrada „Ramonđa Serbika” se dodeljuje za izuzetno doprinos književnosti i umetnosti, a ovogodišnji dobitnik, dr. Zoran Živković, istaknuti je pisac, esejista, prevodilac i izdavač.

Nagrada se dodeljuje po 28. put, a ovom prilikom biće uručena dr. Živkoviću za njegov izuzetan doprinos književnosti. Program će voditi Velibor Petković.

Žiri za dodelu nagrade čine:

  • akademik Goran Petrović
  • prethodni dobitnik nagrade prof. dr Dejan Milutinović
  • književnik Dejan Stojiljković.

Iz žirija za dodelu 28. nagrade „Ramonđa Serbika” kažu da je Zoran Živković postavio, ne samo temelje SF-a u srpskoj kulturi, već i stvorio dela koja danas spadaju u klasične dela ovog žanra svetske književnosti.

„Baveći se (naučnom) fantastikom, Živković ostvaruje monumentalni opus, čija se sveobuhvatnost ogleda kako u literaturi (književno stvaralaštvo, istraživački i urednički rad, prevođenje), tako i u drugim medijima (film i televizija). O tome najbolje govori činjenica da je objavljeno 117 stranih izdanja njegovih knjiga, na dvadeset jezika, što ga svrstava u kategoriju naših najprevođenijih živih pisaca.” rekli su iz žirija.

Tokom manifestacije, učesnici će imati priliku da čitaju svoje književne radove, a u okviru programa biće izveden i odlomak iz drame „Nadežda Petrović – autoprotret u množini” , povodom 150. godišnjice rođenja slikarke Nadežde Petrović, čiji je lik inspirisao ime Umetničke kolonije Sićevo.

Ovo značajno okupljanje umetnika i književnika iz regiona podržano je prisustvom gostiju kolonije kao što su Igor Ril, Milica Milenković i više niških pisaca, umetnika i intelektualaca.

Ostali učesnici Festivala su: Danica Vukićević, Laura Barna, Branko Rosić, Bojan Džodan, Vojislav Pantić, Aleksandar Petrović svi iz Beograda, Đorđe Matić iz Zagreba i domaćin Festivala Nikola Marković

Za posetioce biće organizovan prevoz koji će polaziti u 18.00 časova ispred Doma Vojske u Nišu.

Pročitajte i...