Kultura

Filmski festival Mini art fest u NKC-u

Filmski festival „Mini art fest” održaće se u Maloj sali NKC-a od 18. do 22. aprila. Izuzev projekcije koja će u četvrtak početi u 20 časova, početak svih ostalih zakazan je za 19 časova.

„Mini art fest” je festival filmova tematski orijentisan ka umetnosti i umetnicima. Na ovogodišnjem repertoaru naći će se pet ostvarenja koja su u protekloj godini osvajala brojne nagrade.

Utorak, 18.4. u 19,00 časova

NOĆNI PUTNICI

REŽIJA: Mikhaël Hers

ULOGE: Charlotte Gainsbourg, Quito Rayon-Richter, Noée Abita, Megan Northam, Thibault Vinçon, Emmanuelle Béart, Laurent Poitrenaux, Didier Sandre, Lilith Grasmug…

U izbornoj noći 1981. proslava se preliva na ulicu i širom Pariza vlada nada za promenom. Ali za Elizabet, njen brak se bliži kraju i ona će morati da izdržava sebe i dvoje dece tinejdžera.

Elizabet pronalazi posao u noćnoj radio emisiji i tu susreće problematičnu tinejdžerku koju poziva u svoj dom. Tinejdžerka sa Elizabet i njenom decom prvi put doživljava toplinu porodičnog doma…

Film je prošle godine dobio nagradu za najbolji scenario na filmskom festivalu u Valjadolidu.

Sreda, 19.4. u 19,00 časova

ZVERI

REŽIJA: Rodrigo Sorogoyen

ULOGE: Marina Foïs, Denis Ménochet, Luis Zahera, Diego Anido…

Francuski par Olga i Antoan preselili su se na selo u Galiciji na severozapadu Španije. Tamo žive mirnim životom, iako njihovi odnosi sa meštanima nisu toliko idilični koliko bi njih dvoje želeli da budu. Sukob sa komšijama, braćom Anta, dovodi do tenzija u selu do tačke s koje nema povratka.

Film je dobio nekoliko nagrada, među kojima su nagrada za najbolji evropski film osvojena u San Sebastijanu prošle godine, kao i nagrade za najbolji film, najbolju režiju i glavnu mušku ulogu osvojene u Tokiju.

Četvrtak, 20.4. u 20,00 časova

LJUBAVNI ŽIVOT RABU RAIFU

REŽIJA: Kōji Fukada

ULOGE: Fumino Kimura, Kento Nagayama, Atom Sunada…

Taeko i njen suprug Điro žive mirnim životom sa njenim sinom Keitom. Idilu kvari dečakov otac Park koji se vraća u njihov život. Da bi se izborila sa bolom i krivicom, Taeko pokušava da pomogne beskućniku, gluvom i bolesnom ocu svoga sina.

Petak, 21.4. u 19,00 časova

VOLETI PATRIŠU HAJSMIT

REŽIJA: Eva Vitija

ULOGE: Gwendoline Christie, Annina Butterworth, Marijane Meaker…

Zasnovan na ličnim spisima Patriše Hajsmit i izveštajima o njenoj porodici i ljubavima, film baca novo svetlo na život i opus slavne spisateljice triler romana, prožet temama ljubavi i njenog odlučujućeg uticaja na pitanja identiteta.

Subota, 22.4. u 19,00 časova

ZATVOR 77

REŽIJA: Alberto Rodríguez

ULOGE: Miguel Herrán, Javier Gutiérrez, Jesús Carroza…

Zatvor Modelo, Barselona, 1977. godine. Mladi računovođa Manuel u zatvoru čeka suđenje za proneveru, suočen sa kaznom od šest do osam godina zatvora, što je nesrazmerna kazna za počinjeni zločin.

Zajedno sa cimerom Pinom, udružuje se sa COPEL-om, organizacijom koja se bori za prava zatvorenika i njihovo pomilovanje. Izbija sukob koji će španski sistem baciti na kolena, a ako se stvari menjaju van zatvora, moraće i unutar njega.

Ulaz na sve projekcije je slobodan.

 

 

Pročitajte i...