Kultura

Izložba mladih umetnika u Galeriji „Art 55”

Foto: Privatna arhiva

Piše: Ganja Nikolić

Izložba pod nazivom „Dijalog simbola i portreta” mladih umetnika Jelene Simić i Nikole Milanova biće svečano otvorena 6. februara u 19 časova u Galeriji „Art 55”.

Izložba će biti otvorena do 17. februara, a zainteresovani posetioci moći će da pogledaju radove povezane preplitanjem suptilnih vizuelnih elemenata.

Naslov izložbe autori vide u susretu njima svojstvenim poetikama i njihovom umetničkom dijalogu.

Uprkos tome što su im pristupi različiti, povezani su kroz suptilne vizuelne elemente, a taj odnos zasniva se na ispitivanju misaonih stanja, istraživanju afiniteta, emotivnim aspektima dela i komunikaciji.

Sinergija između dva različita umetnička izraza osnažuje njihove individualne umetničke stavove i koncepte. S druge strane, ona otvara prostor i za inovacije i drugačija tumačenja.

„Nit koja povezuje naša dva izraza proističe iz prirodne, ljudske potrebe za razumevanjem emocije pa su simboli na izloženim delima zapravo most između ličnih osećanja i univerzalnih poruka, a portreti način da se te poruke prenesu, budu prepoznate i shvaćene”, navode autori.

Jelena Simić rođena je u Blacu, ali je svoje školovanje vezala za Niš, prvo kroz Umetničku školu, a zatim i kroz Fakultet umetnosti u klasi profesora Bratislava Bašića.

Trenutno je student druge godine doktorskih studija u Novom Sadu pod mentorstvom dr umetnosti Anice Radošević Babić. Od 2019. godine do danas učestvovala je na velikom broju izložbi.

Nikola Milanov rođen je u Nišu i u svom rodnom mestu završio je Fakultet umetnosti na odseku Slikarstvo u klasi profesorke Katarine Đorđević. Trenutno je student master studija na istom fakultetu. Od 2020. godine do danas bio je deo većeg broja izložbi.

Bio je polaznik tri slikarske kolonije i dobitnik je nekoliko nagrada, među kojima je i nagrada Fakulteta umetnosti za najbolju sliku na osnovnim studijama, prve nagrade Prolećni likovni salon i  treće nagrade Doma kulture Ivanjica na konkursu Nušićijada.

Ako vam se dopala ova tema, pročitajte i:

Otvorena izložba „Nadežda Petrović: bez boje” − značaj radova prepoznao i UNESCO

Kolumnu naše novinarke pročitajte ovde:

Sve je isto, drugačiji je samo broj

 

Pročitajte i...