Društvo

Otvoren poziv za mlade reportere koji bi izveštavali o lokalnoj sredini

Foto: Canva

Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan raspisuje konkurs za učešće na obuci za mlade reportere i reporterke koji će izveštavati o lokalnoj zajednici u lokalnim i omladinskim medijima u svojoj sredini odakle dolaze. Rok za prijave je otvoren do 15. februara do 23.59.

Obuka će predstavljati tromesečni proces, u okviru kog ćemo obraditi teme poput uvod u novinarstvo i medijsku etiku; šta je community journalism?; medijska pismenost u proizvodnji medijskih sadržaja; razumevanje medijskih izvora i pristrasnosti u izveštavanju, izveštavanje o zajednici; video i multimedijalno izveštavanje; veštine intervjuisanja.

Nakon početnog treninga, kreće faza online i offline sastanaka tokom tri naredna meseca. Svaki sastanak baviće se određenom temom, a  biće to i prilika za učenje i razmenu sa trenerima i vršnjacima.

Trener će biti i mentor koji će te u okviru obuke podržavati u proizvodnji medijskog proizvoda koji će biti praktični zadatak obuke.

Nekoliko najangažovanijih mladih reportera/ki iz zajednice biće uključeno u drugu fazu, koja podrazumeva dalju obuku i rad sa mentorima. Nagrada će biti mentorski proces kroz rad čime će mladi reporteri/ke steći znanje kroz praktičan rad.

Svaki od medijskih sadržaja koji nastanu u drugoj fazi rada, a koji su proizvedeni u skladu sa standardima Instituta za medije i različitosti – Zapadni Balkan biće nagrađeni honorarom, a sadržaji će se objavljivati na MLADI sajtu i potencijalno drugim platformama, kao što su omladinski i/ili lokalni mediji.

Za prijavu je neophodno motivaciono pismo u kome treba navesti navesti:

  • svoje prethodno znanje ili iskustvo u novinarstvu ili izveštavanju o svojoj lokalnoj zajednici (ne moraš da imaš novinarsko iskustvo, možda si koristio/la svoje društvene platforme za izveštavanje o zajednici)
  • svoje interesovanje, želju i motivaciju zašto želiš da budeš mladi/a reporter/ka u svojoj zajednici

Motivaciono pismo je potrebno poslati u word ili pdf formatu na mejl adresu: aleksandar@media-diversity.org

Obuka obuhvata dvodnevni trening u Beogradu, a realizuje se u sklopu međunarodnog projekta YoCoJoin.

 

Pročitajte i...