Kultura

Svečano otvaranje izložbe „Boško Petrović: Skice za velika dela”

Piše: Andrijana Popović

Foto: Pixabay

Izložba „Boško Petrović: Skice za velika dela” biće svečano otvorena u četvrtak, 11. jula u Paviljonu u Tvrđavi sa početkom u 20 časova. 

Povod za ovu postavku je obeležavanje stogodišnjice rođenja i četrdeset godina od smrti Boška Petrovića.

Ova izložba predstavlja bogat opus nacrta za tapiseriju, skulpturu i mozaik ovog vojvođanskog umetnika.

Izložba sadrži 125 dela iz zbirke od ukupno 160 radova koje poseduje Muzej Vojvodine. Glavni fokus izložbe je na procesu stvaranja i pripremnim skicama koje su prethodile velikim ostvarenjima.

Posetioci će imati priliku da vide skice za javne skulpture, mozaike i tapiserije, od kojih je samo skulptura ostala nerealizovana.

Posebna celina izložbe obuhvata ciklus od 106 skica na temu revolucije, koje su nastajale u periodu od 1965. do 1975. godine.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

„Pop-art želi, bez ikakve iluzije, da stvari govore same za sebe”

Ovaj ciklus je poklonjen Muzeju socijalističke revolucije Vojvodine 1978. godine, a inspirisao je i izradu tapiserije koja je otkupljena 1972. godine.

Kako navodi Galerija savremenih likovnih umetnosti iz Niša, ova izložba je značajna jer je Boško Petrović bio bio učesnik Likovne kolonije Sićevo 1975.godine, a već sledeće godine je priredio samostalnu izložbu u Tvrđavi. 

Izložba je značajna jer će predstaviti sam stvaralački proces i način rada, reč je o nacrtima za jedan spomeni,  mozaik i tapiseriju. Takođe, javnost će biti u prilici premijerno da vidi maketu spomenika i mapu grafika za spomenih ropstvu, nastalu tokom Drugog svetskog rata. 

Boško Petrović je rođen 1922. godine u Novom Sadu i pripadao je ratnoj i posleratnoj generaciji umetnika.

Njegova umetnička biografija počinje 1948. godine, a tokom svog života bio je angažovan u različitim likovnim disciplinama. Petrović je preminuo 1982. godine u Novom Sadu.

Izložba je za sve zainteresovane otvorena do 5. avgusta, a ulaz je slobodan. 

Pročitajte i...