Kultura

Andrija Milošević umetnički direktor ovogodišnjih Filmskih susreta

Piše: Jovan Živković

Foto: Prinstcreen Youtube K1 televizija

Glumac Andrija Milošević izabran je za umetničkog direktora ovogodišnjih 59. Filmskih susreta, odlučeno je na sednici Saveta Festivala.

Predsednica saveta za ovu godinu biće Svetlana Kitić, dok će članovi Saveta iz Grada Niša biti Jelena Živadinović, Marija Ćirić i Jelena Tomić.

Selekcionu komisiju čine:
  • Rastko Janković, predsednik Udruženja Filmskih glumaca Srbije
  • Srđan Savić, direktor NKC-a i 59. Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma – Filmski susreti
  • i Dejan Dabić, urednik Filmskog programa NKC-a.
Zadatak selekcione komisije je da umetničkom direktoru Andriji Miloševiću  predloži filmove sa spiska prijavljenih filmova na osnovu Javnog poziva koji organizatori: UFGS i NKC upućuju producentima u ima osnivača: Grada Niša i UFGS. Kriterijum za izbor filmova je kvalitet glumačke igre i interes festivala čiji je fokus na glumi, rekao je Dejan Dabić za Pressing.
Kako nam je objasnio, umetnički direktor pravi raspored filmova na Letnjoj pozornici i osmišljava program na otvaranju i zatvaranju festivala.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Uzbudljiv Početak: Šta je to obeležilo prva dva dana Filmskih susreta?

Dabić će, zajedno sa Rastkom Jankovićem i Srđanom Savićem činiti selekcionu komisiju festivala, kojoj će biti poveren izbor filmova koji će se ove godine prikazivati na Letnjoj pozornici.

Na ovogodišnjem festivalu možemo očekivati kvalitetna filmska ostvarenja, neka i premijerno, kao i odlične filmske uloge i mnogo veći broj prisutnih glumaca nego prošle godine, ističe Dabić.

Prošlogodišnji Filmski susreti privukli su veliku pažnju domaće publike. Nagrada Gran pri Naisa za najbolje glumačko ostvarenje pripala je Petru Božoviću za ulogu Joksima u filmu Usta puna zemlje.

Prijava filmova kreće 15. maja i biće otvorena do 15. juna. Ovogodišnji Filmski susreti održaće se od 24. do 30. avgusta na Letnjoj pozornici u Tvrđavi.

Pročitajte i...