Kultura

Uzbudljiv Početak: Šta je to obeležilo prva dva dana Filmskih susreta?

Piše: David Petrović

58. tradicionalni Festival glumačkih ostvarenja Filmski susreti u Nišu svečano je, uz propratni program, otvoren 26. avgusta.

Posetioci su  imali prilike da vidi čuveni defile glumaca, a i da pozdravi dobitnicu nagrade Pavle Vujisić za životno delo, Mirjanu Karanović. 

Sve je bilo u duhu filma, a verna publika je prve dve festivalske večeri uživala u najnovijim ostvarenjima.

Sve je otvorilo delo Trag divljači, napeti triler, smešten u predvečerje raspada Jugoslavije. Nastao iz proze Žike Pavlovića, pod dirigentskom palicom njegovog sina Nenada, upoznali smo se sa i više nego živopisnim likovima koje oživljavaju Miki Manojlović, Raša Bukvić, Miloš Timotijević, Nada Šargin, Dragan Bjelogrlić i mnogi drugi.

Nakon toga prikazan je film Ko živ, ko mrtav u režiji Radeta Ćosića. Ovo je kako i kaže Milan Vasić, jedan od glumaca u filmu, jedna akciona komedija u američkom maniru. Prvi dan je zatvorila drama Ovuda će proći put talentovane autorke Nine Ognjanović.

Film postavlja dosta pitanja i poigrava se sa percepcijom gledaoca, a glumačku postavu nose Jana Bjelica, Svetozar Cvetković i Zlatan Vidović.

Drugog dana sve počelo poslednjim snimljenim filmom Puriše Djordjevića Usta puna zemlje. U ovoj emotivnoj drami zapažene uloge ostvarili su Raša Bukvić i bard srpskog glumišta Petar Božović.

Usledila je jedna egzistencijalna drama sa elementima fantastike, Da li ste videli ovu ženu? u režiji Matije Gluščevića i Dušana Zorića.

Ksenija Marinković, kao glavna glumica, je još jednom pokazala zašto spada u red najcenjenijih regionalnih umetnika. Drugi dan je zatvorila jedna simpatična coming of age komedija Manja u režiji Nikole Končarevića.

Trećeg dana nas očekuju Svilen konac Damira Romanova, sa Olgom Odanović u glavnoj ulozi, a publika će imati prilike da vidi i Milenu Predić kao Svetu Petku u veoma duhovnom ostvarenju Sveta Petka Krst u pustinji

Pročitajte i...