Diploma za zavičaj

Danica Trajković – Vodite se ljubavlju i lepo organizujte svoj dan

Danica Trajković (24) je studentkinja master studija na Filozofskom fakultetu u Nišu, gde se može pohvaliti prosečnom ocenom 10.00. Diplomirala je psihologiju prošle godine na istom fakultetu, sa prosečnom ocenom 9.59.

Kako kaže, psihologija joj je najveća ljubav, a pored toga bavi se i sportskim plesom. Danica je bivši državni prvak u latino-američkim plesovima, a trenutno radi kao trener, kako latino-američkih, tako i standard plesova. Već dve i po godine radi i kao volonter ‘’Psihološkog savetovališta za studente’’, koji se aktivno bavi svakodnevnim problemima studenata.

Kaže da glavni deo njenog života čine porodica i prijatelji, a da jedna od glavnih uloga u njenom životu jeste uloga prijatelja i zato se trudi da u toj ulozi bude što bolja.

Šta te je najviše motivisalo prilikom odabira fakulteta koji ćeš upisati?
Prvi put sam se sa psihologijom srela u gimnaziji i čini mi se da je to bila ljubav na prvi pogled. Pored književnosti, koja me je jako interesovala, psihologija je isplivala kao drugi mogući izbor. Ali na kraju, želja da razumem ljudsko ponašanje, emocije i način funkcionisanja prevladala je i usmerila me dalje u životu.

Koliko truda si uložila da bi postigla, a potom i održala prosek na studijama?
Prva godina je bila najteža. Novi princip rada, kolokvijumi, knjige sa velikim brojem stranica i ogroman broj novih informacija su me plašili. Zato sam u prvoj godini najviše truda uložila, da bih kasnije naučila kako da pristupam gradivu, razvila razne tehnike učenja i uspela da održim, čak i podignem prosek.

Koliko odricanja je potrebno da bi se postigao uspeh?
Zapravo, ne toliko koliko se na prvi pogled čini. Odricanje nije ni potrebno ukoliko postoji dobra organizacija vremena. Naravno, u momentima ispitnih rokova bilo je propuštanja subotnjih izlazaka, ali uvek sam organizovala dan tako da imam vremena i za sebe, dobar film, knjigu, ili jednostavno, kafu sa prijateljima. Zato moj socijalni život nikada nije patio zbog fakulteta.

Kojim se metodama služiš prilikom učenja i utvrđivanja gradiva?
Prvo upoznavanje sa gradivom je ustvari i najdetaljnije čitanje. U suštini, verovatno kao i većina studenata, prvo pročitam sve, podvučem glavne ideje svakog poglavlja, i trudim se da u glavi stvaram priču i spajam činjenice. Bubanje napamet nikada nije bila opcija, jer mi je učenje psihologije nekako išlo lako. Kad se udubim u gradivo, informacije su se donekle same povezivale. Naravno, uvek je tu bila i sveska ili papir na kom zapisujem svoje ideje ili načine na koje sam razumela pročitano, što mi je kasnije služilo kao podsetnik za obnavljanje.

Da li je teško uskladiti studentski život sa drugim obavezama?
Kao što već rekoh, bilo je trenutaka kada su ispiti bili prioritet, ali sam uvek pronalazila vreme za svoju porodicu i prijatelje, kao i za druge obaveze. Tri sata prepodne i tri popodne bilo je odvojeno za učenje, tako da mi je svako veče bilo slobodno za druženje, izlaske, ili za sedenje kući uz dobru seriju.

Koji su tvoji planovi za budućnost?
Trenutno se spremam za odbranu master rada sledeće nedelje. Pored toga, stažiram u „Domu Zdravlja“ u Nišu. Plan je da, nakon završetka staža, položim državni ispit i dobijem licencu za rad u zdravstvu. Nakon toga, naravno, ide traženje posla.

Šta bi poručila drugim studentima i budućim brucošima koji žele da budu uspešni i ostvareni?
Poručujem dve stvari: vodite se ljubavlju i lepo organizujte svaki dan. Izaberite ono čime želite da se bavite, ono što volite ili vas privlači. Birate zanimanje za ceo život, samim tim, neka to bude nešto što ćete raditi sa elanom i voljom. Drugo, ključ uspeha leži u podeli vremena. Svakog dana odvojite par sati za čitanje i učenje. Shvatićete da vam ostaje osam sati slobodnog budnog vremena, a to je sasvim dovoljno da tu stignete i na trening, izlazak ili bioskop sa nekim koga volite.

Razgovarala: Anđelija Vasović

Projekat “Diploma za opštinu” podržan je od strane Gradske opštine Pantelej, Gradske opštine Crveni Krst i Gradske opštine Medijana.

Ostavite odgovor