Kultura

Filmovi direktno sa filmske trake na ovogodišnjem „ZmajKON-u”

Piše: Marija Vidojević

Foto: Miloš Petković/Festival fantastike

Šesti po redu Festival fantastike koji od ove godine nosi zvanično ime „ZmajKON” održaće se od 16. do 19. maja u Niškom kulturnom centru. 

Početak festivala je svečano zakazan za 16. maj od 19 časova uz dodelu nagrada, dok su gosti iz inostranstva, izložbe i bazar fantastike samo neki od delova programa ovogodišnje konvencije.

Ispred organizacije ZmajKON-a, umetnički direktor Miloš Petković ističe da očekivanja za ovogodišnji Festival nisu mala, ali veruju da će biti nadmašena. Ono što razlikuje ovu godinu od prethodnih je, kako kaže, najava da će na Festivalu doći posetioci iz desetak zemalja, kako iz samog okruženja i iz komšiluka, tako i iz nekih malo daljih evropskih zemalja.

„Svake godine uvodimo po nešto novo. Pre 2. godine, prvi put smo imali muzički program koji će ove godine biti obogaćen. Imaćemo gudački kvartet na početku sa filmskom muzikom iz poznatih filmova fantastike i tu je Gale Kerber sa par pesama Kerbera koji će biti na otvaranju”, rekao je Petković.

                     Foto: Miloš Petković/Festival fantastike

Dodaje i da će ove godine, u čast nagrađenima, prvi put imati dva filma iznenađenja koji će biti pušteni sa filmske trake i da žele da retro fazon bude prisutan na Festivalu kako bi ljudi uživali.

„Ove godine smo po prvi put odlučili da na Festivalu obezbedimo otprilike oko 1.000 različitih poklona koje ćemo deliti na raznorazne načine. Od poklona se mogu naći predmeti kao što su obeleživači, bedževi, stalci za mobilne telefone, torbe i mnogi drugi pokloni koji će biti korisni ljudima”, rekao je Petković.

Među gostima ovogodišnjeg festivala su istaknuti svetski stvaraoci fantastične književnosti kao što su Stiven Erikson, poznati ilustrator Bob Živković te Šon Ganer i predsednik internacionalnog Tolkinovog društva. 

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Avganistan

 

Organizatori su najavili izuzetno bogat i raskošan program za ljubitelje fantastike na ovogodišnjem Festivalu. Posebno su istaknuli novi logo samog Festivala koji je kreirao legendarni ilustrator Bob Živković.

„Mislim da imamo jedan događaj internacionalnog karaktera koji zaslužuje da postane u narednim godinama i javna gradska manifestacija grada Niša. Jer, zaista ima mnogo momenata koji su u svakom smislu odlični, a nisu lična promocija ni nas iz Udruženja, niti Niškog kulturnog centra kao krovne institucije kulture u gradu”, rekao je Petković.

Dobitnik ovogodišnje festivalske nagrade „Minas Edhel“ za doprinos fantastici i počasni gost Festivala biće Stiven Erikson, jedan od najvećih svetskih pisaca fantastike iz Kanade. 

Ceo program Festivala možete pronaći na linku.

Festival je nastao kao rezultat saradnje udruženja ljubitelja fantastike „OrdoDrakoNiš” i Niškog kulturnog centra.

Pročitajte i...