Studentsko pero

Ganji Nikolić i Nenadu Kostiću prve nagrade na književnom konkursu „Studentsko pero”

Apsolventi Departmana za srbistiku Filozofskog fakulteta u Nišu, Ganja Nikolić i Nenad Kostić, dobitnici su prvih nagrada na trećem po redu književnom konkursu „Studentsko pero”. Ganji je pripalo prvo mesto u kategoriji za prozno delo, dok je Nenad dobio prvu nagradu za poeziju.

Žiri ovogodišnjeg konkursa činili su:

  • Aleksandra Gojković – Novinarka, književna kritičarka i urednica kulturne rubrike u Narodnim novinama 
  • Aleksandar Kostadinović – književni kritičar i urednik Gradine
  • Velibor Petković – novinar i pisac

Priča „Kolač od čokolade” doneo je Ganji prvu nagradu u toj kategoriji. Reč je o delu koje se bavi usamljenošću, uz fino dozirani humor i empatiju koji, pritom, ne zanemaruje realnost.

Drugu nagradu dobila je Nina Arsić koja je svoju junakinju u priči „Hipokratova deca” stavila pred važnu životnu odluku.

Danijela Nikolić dobitnica je treće nagrade u ovoj kategoriji za postmodernu parabolu pod nazivom „Dragi”.

Nenad je prvo mesto dobio za pesme „Dugogodišnji post”, „Mesta koja inače volimo” i „Zaboravljena fotografija”. Stav žirija je da ove pesme odlično dočaravaju mini-ciklus u kome nas autor vodi na putovanje kroz prizore detinjstva.

Dana Đorđević dobitnica je druge nagrade za višeznačnu pesmu „Koraci”. Treće mesto pripalo je Aleksi Boškoviću za njegovu pesmu „Ljudi sa fotografije”.

Ocena žirija je da se primećuje poboljšanje kvaliteta poezije i proze koja je prispela na ovogodišnji konkurs. Žiri takođe izražava nadu da će ovi rezultati predstaviti podstrek za kreativno pisanje mladih.

Svečana dodela priznanja dobitnicima svih dosadašnjih konkursa (jer prethodna dva puta ceremonija nije održana zbog epidemioloških uslova) biće održana u ponedeljak 3. aprila sa početkom u 13 časova u maloj sali SKC-a u zgradi Banovine.

 

Pročitajte i...