Društvo

Kladovo – mesto gde je Dunav najlepši

Piše: Marija Vidojević

Kladovo, biser istočne Srbije, predstavlja spoj impresivne prirode, bogate istorije i autentične kulture. Smešten na desnoj obali Dunava, preko puta Skele Kladovej, ovaj grad osvaja svojom slikovitošću i izvanrednim pejzažima koje pružaju reka Dunav i Đerdapska klisura.

Kroz vekove, Kladovo je bilo svedok brojnih civilizacija i njihovih tragova koji se ogledaju u arheološkim lokalitetima, spomenicima i značajnim kulturnim nasleđem. Danas je ovo grad gde istorija oživljava, priroda obara s nogu, a gostoprimstvo ljudi osvaja srca.   

Istorija ovog grada seže hiljadama godina unazad. Ovo područje bilo je naseljeno još u doba Rimskog carstva, kada je Kladovo bilo poznato kao „Zanes”. Rimljani su ovde izgradili most preko Dunava, koji je bio deo važnog puta koji je povezivao Rimsko carstvo.

Foto: privatna arhiva

Ovaj grad prepoznatljiv je i po reci Dunav, koja je jedna od najvećih evropskih reka koja protiče kroz Srbiju, a sam grad se nalazi na istočnoj obali reke.

Dunav u ovom delu predstavlja prirodnu granicu između Srbije i Rumunije i njegova plovnost ima veliki značaj za trgovinu i turizam u regionu.

Kladovo se može pohvaliti brojnim arheološkim nalazima i spomenicima koji svedoče o rimskoj istoriji i građevinskim dostignućima toga doba. Nedaleko od Kladova nalazi se Trajanova tabla i ostaci Trajanovog mosta koji predstavljaju važan deo kulturne i istorijske baštine.

Trajanova tabla je monumentalni kameni spomenik koji je podignut kao deo rimskog spomenika koji je obeležio izgradnju mosta preko Dunava za vreme vladavine rimskog cara Trajana u 2. veku.

Tabla sadrži natpise na latinskom jeziku koji opisuju građevinske radove i uspehe Trajanovog carstva u tom periodu.

Trajanov most je bio spektakularno inženjersko dostignuće svog vremena. Bio je deo puta koji je povezivao Rimsko carstvo sa provincijama na istoku, prelazeći preko Dunava. Ovaj most je bio važan za trgovinu i komunikaciju između rimskih teritorija na oba kraja Dunava.

U samom gradu, na desnoj obali Dunava nalazi se i srednjovekovna tvrđava Fetislam, poznata i kao Kladovski stari grad. Ova tvrđava je jedan od najznačajnijih istorijskih spomenika u tom regionu koja oživljava duh prošlosti i omogućava posetiocima da se upuste u putovanje kroz vreme. 

Izgrađena je početkom 16. veka po naredbi Sulejmana Veličanstvenog i sastoji se od Velikog grada koji obavija Mali grad bedemima i rovom. U samoj tvrđavi može se ući kroz tri kapije: Varoš, Orospi i Dunavska.

Danas, rekonstruisana tvrđava Fetislam predstavlja popularnu turističku destinaciju u Kladovu, gde posetioci mogu istražiti unutrašnjost tvrđave, prošetati njenim zidinama i uživati u panoramskim pogledima na okolni pejzaž.

Foto: privatna arhiva

U blizini grada Kladova nalazi se Nacionalni park Đerdap, koji je jedan od najvećih nacionalnih parkova u Srbiji. Ovaj park obuhvata Đerdapski klisurasti kanjon, gde Dunav teče između visokih stena i stvara spektakularne pejzaže.

Ova klisura, poznata i kao Gvozdena kapija, predstavlja jedan od najdubljih kanjona u Evropi, sa stenovitim liticama koje se dižu visoko iznad Dunava. Impresivni prirodni pejzaži, pećine i vodopadi čine ovaj deo parka jedinstvenim.

U Đerdapskoj klisuri, koja se prostire kroz Nacionalni park Đerdap, posetioci mogu videti nekoliko značajnih atrakcija, uključujući Veliki i Mali Kazan, kao i Decibalov spomenik.

Veliki Kazan je jedna od najupečatljivijih tačaka u Đerdapskoj klisuri. To je deo Dunava gde se reka sužava i prolazi između visokih litica, stvarajući prirodni kanjon. Ovaj deo klisure poznat je po svojoj dubini i stenovitim liticama koje se uzdižu sa obe strane reke.

Mali Kazan je druga značajna tačka u Đerdapskoj klisuri. Smatra se produžetkom Velikog Kazana, ali je nešto uži i kraći. Isto kao i Veliki Kazan, Mali Kazan je kanjon sa strmim liticama i spektakularnim pogledom na Dunav. 

Decibalov spomenik je jedna od najznačajnijih kulturno-istorijskih atrakcija u Đerdapskoj klisuri. Ovaj monumentalni spomenik posvećen je Decibalu, kralju Dačana koji je živeo u 1. veku.

Spomenik se nalazi na brdu iznad reke Dunav i predstavlja veliku kamenu skulpturu Decibalove glave. Sam spomenik simbolizuje hrabrost i otpor Dačana protiv rimskih osvajača.

Foto: privatna arhiva

U Kladovu se nalazi i hidroelektrana „Đerdap I”, koja je jedan od najznačajnijih energetskih objekata u regionu. Nalazi se na Dunavu u blizini Đerdapske klisure. Izgradnja ove hidroelektrane započela je 1964. godine i trajala je nekoliko godina.

Zvanično je puštena u rad 1972. godine. Ona je deo većeg energetskog kompleksa, koji se sastoji od četiri hidroelektrane duž Dunava. 

Postoji i Kladovsko jezero, koje je veštačko akumulaciono jezero na reci Dunav. Jezero je formirano izgradnjom brane Đerdap I, koja je deo hidroelektrane Đerdap, jedne od najvećih hidroelektrana u Evropi.

Za sam grad karakterističan je i Muzej Đerdapa koji predstavlja kulturnu instituciju posvećenu prikupljanju, čuvanju i izlaganju arheoloških i etnoloških artefakata koji su vezani za istoriju regiona Đerdapa i okolnih područja.

Pored arheološke kolekcije, muzej takođe prikazuje etnološke predmete koji predstavljaju tradicionalni način života i kulturu lokalnog stanovništva. 

U samom centru grada nalazi se crkva Svetog Đorđa. Ona je veoma poznata i prepoznatljiva po svom prelepom izgledu i predstavlja važan verski i kulturni simbol grada.

Sportska hala Jezero” nalazi se u neposrednoj blizini Kladovskog jezera, što verovatno objašnjava njegov naziv. Ovaj sportski objekat je važan centar za sportske događaje i takmičenja u regionu. Takođe se koristi za treninge i sportske aktivnosti lokalnih klubova i škola.

Foto: privatna arhiva

U Kladovu se održavaju različite manifestacije tokom godine, koje doprinose kulturnom, zabavnom i turističkom životu grada. Ove manifestacije okupljaju lokalno stanovništvo, ali i privlače posetioce iz drugih mesta.

Posetiti Kladovo znači uroniti u sve ove elemente i doživeti neponovljivu kombinaciju istorije, prirode i kulture. Grad ostavlja neizbrisiv utisak na svakog posetioca, pružajući jedinstvenu i autentičnu atmosferu koja će se dugo pamtiti.  

Ovde možete pogledati galeriju fotografija koju je naša novinarka napravila.

Ovaj tekst nastao je kao lični projekat novinara Pressinga da prikažu čitaocima mesta iz kojih dolaze.

Pročitajte i...