Društvo

Sajber nasilje – tamna strana interneta

Piše: Milena Živanović

Foto: unsplash.com/KeepCoding

Internet se iz dana u dan razvija, pa je tako postao i sastavni deo savremenog života. Razvoj interneta pruža neograničene mogućnosti za komunikaciju, učenje, kao i zabavu.

Pored ovih prednosti, pojavljuju se i brojni izazovi. Jedan od najznačanijih je sajber nasilje ili drugim rečima digitalno nasilje.

Ova vrsta nasilja obuhvata različite oblike maltretiranja, uznemiravanja, kao i zastrašivanja putem digitalnih platforimi.

Ovakvo nasilje možda ne deluje zastrašujuće, ali može imati ozbiljne posledice po mentalno zdravlje, što zahteva ozbiljan pristup razumevanju i rešavanju ovog problema.

Oblici sajber nasilja i njegove posledice

Postoje različiti oblici sajber nasilja, uključujući i verbalno zlostavljanje, sramoćenje (deljenje lažnih informacija, fotografija ili video zapisa kako bi se žrtva osramotila), konstantno maltretiranje slanjem uznemirujućih i pretećih poruka, a tu je i objavljivanje privatnih informacija o osobi bez njenog pristanka što može ugroziti njenu bezbednost.

OD ISTOG AUTORA:

Mladi u digitalnom svetu: Balansiranje između stvarnosti i virtuelnog identiteta

U sajber nasilje može se ubrojati i namerno isključivanje pojedinca iz onlajn grupa ili aktivnosti, što može dovesti do osećaja usamljenosti i izolacije.

Posledice sajber nasilja su velike i ozbiljne. Žrtve koje dožive ovakvu vrstu nasilja često imaju problem sa mentalnim zdravljem.

Takve osobe su anksiozne, prolaze kroz teži ili lakši oblik depresije, imaju nisko samopouzdanje, a često i osećaj bespomoćnosti.

Još jedna od posledica je i socijalna izolacija. Do ovoga dolazi zbog straha od ponovnog napada, zbog čega se žrtva povlači iz svih društvenih aktivnosti, kako onlajn tako i uživo.

                 Foto: unsplash.com/KeepCoding

Često se žrtva bori i sa padom koncentracije, nedostatkom motivacije, produktivnosti što negativno utiče na posao i školovanje.

Stres izazvan sajber nasiljem može dovesti do fizičkih  simptoma poput glavobolja i nesanice.

Teško je izboriti se sa sajber nasiljem, a ovakva borba zahteva zajednički napor pojedinca, zajednica, kao i institucija.

Prevencija i podizanje svesti o sajber nasilju

Bitna je edukacija i podizanje svesti o sajber nasilju kroz različite edukativne programe i radionice.

Jedna od strategija je i osiguravanje dostupnosti savetovališta i podrške za žrtve sajber nasilja. Takođe je bitno i jačanje zakona i propisa koji se odnose na sajber nasilje, kako bi se počinioci adekvatno kaznili.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Eko umetnost: Sklop estetike i aktivizma za bolje sutra

U svemu tome, najvažniji je otvoren razgovor sa decom i mladima o njihovim onlajn iskustvima i pružanje emocionalne podrške.

Potrebno je objasniti kako se koriste sigurnosne postavke i alati za blokiranje i prijavljivanje nasilnika na društvenim mrežama i različitim platformama.

Sajber nasilje predstavlja ozbiljan društveni problem i zahteva veliko razumevanje i sagledavanje sa svih strana.

Razumevanje različitih oblika ovog nasilja, prepoznavanje njegovih posledica i efektivnih strategija za prevenciju i zaštitu, ključni su koraci ka stvaranju sigurnijeg onlajn okruženja.

Bitni su zajednički napori kako bi se smanjili štetni efekti sajber nasilja i pružila podrška onima koji su prošli ili prolaze kroz to. Zajedničkim naporima može se osigurati da internet ostane prostor za pozitivnu komunikaciju i druženje.

 

Pročitajte i...

One thought on “Sajber nasilje – tamna strana interneta

Comments are closed.