Društvo

„Preduzetništvo za mlade” – spoj mladosti i inovativnosti

Unikatnih, a primenljivih ideja za unapređenje svoje okoline među srednjoškolcima ne nedostaje, smatra potpredsednica za marketing i PR organizacije „AIESEC” Anđela Radivojević. Ta organizacija sprovela je projekat „Preduzetništvo za mlade” koji je za cilj imao da podstakne mlade da osmisle kreativne ideje kojim bi poboljšali život u svojoj lokalnoj zajednici.

Organizatori su sklopili saradnje sa srednjim školama, radili aktivne promocije projekta, takođe kreiravši studiju slučaja oko koje se projekat bazirao i podelili organizaciju poslova prema projektnom menadžmentu. Srednjoškolci su bili podeljeni u devet timova čiji broj članova nije bio ograničen. Za osmišljavanje ovog projekta imali su dve nedelje, ali i mentorsku podršku članova „AIESEC-a”.

Žiri je bio impresioniran radom svih timova, smatrvši da je svaki tim imao posebnu ideju koja se zaista može primeniti. Međutim, pored izazovnosti ideja mladih i talentovanih srednjoškolaca, žiri je odlučio da bude sedam pobedničkih timova.

Nađa Vidanović iz Gimnazije „9. maj” kaže da je bila optimistična u vezi ishoda takmičenja, ali nije očekivala da će njen tim pobediti. Ističe da je vrlo zadovoljna kako su uspeli sve da isplaniraju i uklope onako kako su zamislili.

Dosta smo uložili truda, a mentor se stvarno trudio da nam pomogne, tako da smo zadovoljni sa te strane. Pošto sam napravila logo, najinteresantniji mi je bio taj estetski deo svega, zaključila je Nađa.

Jovana Jovanović iz Ekonomske škole je kazala da ima lepe utiske u vezi projekta i da joj je drago što je učestvovala i bila deo tima.

Sastajali smo se relativno često i imali smo pomoć mentora. Ona nam je ukazivala na greške i gde možemo poboljšati naše ideje. Kako smo smatrali da ne postoji nešto naročito veliki broj poslova za srednjoškolce, naša ideja bila je usredsređena na platformu na kojoj bi osnovci mogli da angažuju srednjoškolce po simboličnoj ceni kao pomoć u učenju, rekla je Jovana.

Njen kolega iz tima Luka Đolović izdvaja interakciju i takmičarski duh koji je krasio sve takmičare. Iako mu je drago zbog učešća, prizanje, da je delom i razočaran što nisu pobedili.

Jedino sam razočaran što nismo pobedili ali naravno, ne može da se pobedi svaki put. Radili smo uglavnom samostalno, imali smo i pomoć mentora. Puno je bilo istraživanja na internetu odnosno nalaženje sličnih stvari na osnovu kojih bismo mogli da formiramo naše podatke, kaže Luka.

Projekat „Preduzetništvo za mlade” je deo globalnih volonterskih projekata organizacije „AIESEC” gde se svaki projekat fokusira na određeni cilj održivog razvoja. Projekat je organizovan od strane desetoro volontera iz „AIESECA-a” pri čemu su prve pripreme za projekat krenule još od septembra 2022, godine.

Pročitajte i...