Muzika

Teodosi Spasov na Nišvilu – Etno džez magija

Teodosi Spasov (1961), čuveni bugarski kavalista, nastupiće u glavnom programu ovogodišnjeg Nišville jazz festivala sa svojim „No Keys“ triom u petak, 11.avgusta 2023. na Platou niške Tvrđave.

Najpoznatiji svetski umetnik na tradicionalnom balkanskom instrumentu – kavalu (pastirska frula), Spasov je već duži niz godina u samom vrhu svetske „world music“ scene, a u rodnoj Bugarskoj ima status nacionalnog umetnika. Do sada je objavio preko 20 samostalnih albuma, a svoj raskošni talenat i kompozitorsko i sviračko umeće je realizovao i stvarajući soundtrack za prestižna filmska ostvarenja bugarske, ali i svetske filmske industrije.

U bogatoj karijeri koja traje već više od 4 decenije, Teodosi Spasov još kao mlad muzičar prelazi barijere izvorne bugarske muzike i zalazi u džez, svirajući sa ogromnom fluidnošću i invencijom. Lista poznatih svetskih velikana sa kojima je sarađivao i nastupao je zaista impresivna: Dave Liebman,Glen Moore, Billy Cobham, Marc Johnson, Riverdance, Vlatko Stefanovski, Miroslav Tadić, London Symphony Orchestra, Le Mystère des Voix Bulgares, Ivo Papazov, Milcho Leviev, Yıldız İbrahimova, itd.

„Postoji umetnost koja dopire direktno do srca i emocija i ako ima moć, ona ih uzdiže. Mnogi su pozvani, ali malo njih je izabrano da stvaraju muziku za dušu. Među izabranima Sudbine je i Teodosij Spasov. Njegova muzika je definisana kao nezemaljska i kosmička.  Umetnik, muzičar, kompozitor, Teodosij Spasov sa „No Keys“ triom pronalazi taj magični način da nas pošalje na dugo putovanje unutra i sve dublje u sebe, sve do korena.“ (Sergej Šišov)

Teodosi Spasov se do sada predstavio niškoj publici virtuoznim nastupima na Nišvilu pre par decenija u Domu Vojske, a najupečatljiviji utisci u dvadesetdevetogodišnjoj istoriji Nišvila su nastupi na Letnjoj pozornici u Tvrđavi 2006, u okviru međunarodnog world music projekta „Mediteraneo“ na čelu sa proslavljenim bubnjarem Bilijem Kobamom, te 2008. na istom prostoru gde je bio specijalni gost na koncertu egpatsko-holandskog etno džez sastava „Tharana“.

Nakon širokog spektra saradnje sa svetski priznatim world music i jazz izvođačima, novi projekat Teodosi Spasova i njegovog “No Keys” tria donosi nam uživo jednu nadasve iskonsku i bazičnu balkansku etno džez priču, koja je uz magične zvuke Spasova na kavalu i vokalnim izvedbama podržana vanserijskim bubnjarem Načom Gospodinovim i sjanim basistom Aleksandrom Lekovim, prekaljenim jazz muzičarima koji iza sebe imaju vrlo respektabilno studijsko i koncertno iskustvo, svirajući sa mnogim značajnim jazz muzičarima sa balkanske i svetske muzičke scene.

Podsećamo da su Kompleti ulaznica za Nišville 2023 u prodaji po promo ceni od samo 3.000 rsd do 10.juna 2023! Ulaznice se mogu kupiti na svim prodajnim mestima u prodajnoj mreži tickets.rs ili online kupovinom putem linka