Društvo

Završen seminar Studenti istražuju medijsku pismenost i aktivizam

Piše: Jovana Kovačević
Foto: Milan Dojčinović

Četvrto predavanje u sklopu SIMPA seminara održano je 13. oktobra, a o radijskom novinarstvu govorio je Velibor Petković, dugogodišnji novinar i urednik Radio Niša i predavač na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Na prethodnim predavanjima bilo je reči od štampi, online portalima i televiziji, a završni dan seminara posvećen je radiju.  Pored toga što su čuli mnoge pojedinosti iz Veliborovog iskustva u tom mediju, polaznici su i sami probali da vode program na radiju. Svi prisutni imali su priliku da govore u simuliranoj emisiji i da kasnije odslušaju snimak, a oprobali su se i u snimanju ispitanika za ankete.

Kao i ostali predavači na ovom seminaru organizovanom od strane Studentskog informativno izdavačkog centra, Velibor je rado delio savete. Time je ostvaren glavni cilj ove obuke – da se studentima novinarstva pruži uvid u praktčni deo profesije, koji nije obuhvaćen fakultetskim programom.

Po završetku seminara polaznicima su uručeni sertifikati, a uspešnost obuke potvrdila je i studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu Aleksandra Ničić. „Ovo je bilo jako korisno iskustvo za mene jer smo imali i praksu pored teorije. Posebno mi je zanimljivo bilo što smo na kraju svakog predavanja imali priliku da sve ono o čemu smo pričali i provežbamo.“

Seminar je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja I Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pročitajte i...