Društvo

Drugi dan SIMPA seminara – Studenti istražuju baze podataka i nameštene tendere

Piše: Jovana Kovačević
Foto: Milan Dojčinović

Drugi dan SIMPA seminara bio je posvećen novinarskom istraživanju i prikupljanju informacija, a predavač je bio Stefan Marković, novinar Južnih vesti. Polaznici su mogli čuti pojedinosti iz njegovog iskustva u radu sa izvorima informacija, kao i o tome kolika je uloga društvenih mreža u savremenom novinarstvu.

Prisutni, od kojih najveći broj čine studenti novinarstva, imali su priliku da se kroz praktičan rad upoznaju sa različim načinima pretraživanja zvaničnih podataka na internetu. Naučili su i nešto više o tome kako doći do informacija od javnog značaja. Tokom obuke su sve to prošli kroz samostalne vežbe, a polaznicima su bile zanimljive i igrice u kojima su pokazali koliko su naučili.

“S obzirom na to da studenti baš i nemaju priliku da obrađuju otvorene baze podataka, mislim da su ovakvi treninzi sjajna prilika da se upoznaju sa nužnim alatima bez kojih ne postoji istraživačko novinarstvo. Takođe, dobra je stvar što mogu da čuju, ali i da “osete” kako izgleda rad na istraživačkim pričama. Polaznici treninga su bili veoma aktivni, davali su svoja mišljenja i zapažanja, što ide u prilog tezi da nije sve tako crno u novinarstvu. Na kraju predavanja svi su bili u stanju da sami pronađu vlasnike firmi, sporne javne nabavke i uopšte da se samostalno snalaze u radu sa bazama, što je veoma pohvalno.”, istakao je za Pressing Marković.

Da su ovakve obuke jako značajne za one koji žele da se bave novinarstvom, potvrdila je i Miljana Simić, studentkinja Komunikologije i odnosa sa javnošću na Filozofskom fakultetu u Nišu.

„Često posećujem ovakve događaje, i na svakom gledam da nađem nešto što se izdvaja, što će da mi koristi, i za sada mi je sve koristilo, pa tako i ova [obuka].“

Seminar Studenti istražuju medijsku pismenost i aktivizam se održava će se nastaviti 12. i 13. oktobra a predavači će biti Dušica Dejić i Velja Petković. Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pročitajte i...