Društvo

Prvi dan SIMPA seminara posvećen štampanim medijima

Piše: Jovana Kovačević

Prvo predavanje u sklopu seminara SIMPA – Studenti istražuju medijsku pismenost i aktivizam odžano je 5. oktobra u hotelu Aleksandar u Nišu. Predavač je bila Dragana Kocić, dugogodišnja novinarka Narodnih novina i dopisnik brojnih domaćih i inostranih listova.

Seminar je osmišljen kako bi studenti i budući novinari čuli više o novinarskoj praksi. S tim ciljem održana je i simulacija novinarskog rada na terenu, što je prisutnima studentima ujedno bilo i najzanimljiviji deo predavanja. Tu su dobrovoljci imali prilike da se oprobaju u ispitivanju ljudi i prikupljanju informacija, u čemu su im pomogli i glumci Akademskog pozorišta.

Dragana Kocić, novinarka Narodnih novina, govorila je o svom iskustvu u medijima. Kroz to je obuhvatila pitanja koja se tiču zakonskih regulativa, prava na informisanje i prava na privatnost, zatim sticanja izvora i ponašanje sa njima. Studenti su od nje mogli čuti dosta praktičnih saveta na samom predavanju, kao i na pauzama na kojima je bila otvorena za pitanja i priču. Po njenom mišljenju, praktične obuke za novinare neophodne su kako bi se oni izveštili za taj posao.

„Osim organizovanja ovakve vrste obuka koje podrazumevaju teorijsko znanje, bilo bi idealno na neki način angažovati studente na terenskom radu da bi u pratnji profesionalaca imali priliku da osete tu atmosferu. Bilo bi potrebno i da se češće organizuju edukacije i da na njima učestvuje veći broj novinara.“

Upravo zbog takve potrebe je Studentski informativno izdavački centar organizovao ovaj seminar, a sudentkinja Filozofskog fakulteta Aleksandra Milovanović smatra da su praktične obuke jako važne. „Nisu dovoljna samo znanja koja stičemo na fakultetu. Neophodne su radionice, seminari poput ovog da bismo razmenjivali informacije, iskustva i dobili smernice od starijih i iskusnijih kolega. […] Izuzetno mi se dopalo to što smo radili praktičnu simulaciju, jer teorijsko znanje bez praktičnog je beskorisno.“

Predviđena su još tri predavanja, koja će se održati 6, 12. i 13. oktobra a predavači će biti Stefan Marković, novinar Južnih vesti, Dušica Dejić, novinarka TV Belle Amie, dok će poslednjeg dana o radio novinarstvu govoriti Velibor Petković.

Seminar je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja I Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pročitajte i...