Društvo

Treći dan SIMPA seminara posvećen TV novinarstvu

Piše: Jovana Kovačević
Foto: Milan Dojčinović

Seminar Studenti istražuju medijsku pismenost i aktivizam nastavio se i 12. oktobra u hotelu Aleksandar, a o radu na televiziji govorila je Dušica Dejić, voditeljka emisije Iz(među) redova na TV Belle Amie.

U prethodna dva dana seminara polaznici su čuli nešto više o novinarstvu u štampanim i online medijima, a sada su imali priliku da vide kako ono izgleda na televiziji. Dušica Dejić podelila je sa studentima svoje iskustvo i pružila im korisne savete. Po njenom mišljenu, ovakve obuke su veoma značajne za buduće novinare, od kojih ima velika očekivanja.

„U ovim mladim ljudima vidim osobe koje će vratiti novinarstvno na mesto koje ono zaslužuje i postarati se da novinarstvo ponovo bude zaista sila u pravom smislu te reči. Mladi ljudi su ti koji bi trebalo da budu puni entuzijazma i želje da na pravi način plasiraju informacije građanima jer u ovim vremenima gde se sve češće govori o slobodi, odnosno neslobodi medija, mlade snage su nada svima nama da će doći neka bolja vremena i da će običan građanin dobiti pravu informaciju.“

Seminaru je prisustvovao i Branislav Janković, dugogodišnji novinar i književnik. On je polaznicima pružio uvid u to kako izgleda biti TV novinar, podelivši i one loše strane te profesije.

„Seminari su i te kako potrebni pre svega da studenti shvate gde ulaze, šta je novinarstvo, čime će da se bave, dobre i loše strane tog posla, tako da i seminari i praksa moraju da budu mnogo češći da bi studenti znali šta ih očekuje.“

Dobrovoljci su mogli i da se oprobaju u vođenju emisije, u čemu su im pomogli glumci Akademskog pozorišta. „Televizijsko novinarstvo je nešto što mene lično privlači i bilo mi je zanimljivo da budem u ulozi voditelja. Mislim da nas je Dušica dobro naučila kakvo držanje treba da imamo, kako najbolje da postavljamo pitanja…“ izjavila je za Pressing Katarina Mladenović, diplomirana novinarka, koja se na seminaru okušala u TV voditeljstvu.

Seminar će se održati i 13. oktobra, kada će predavač biti Velibor Petković.

Projekat je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pročitajte i...