Kultura

„Zdravo, ja sam Čendler i zbijam šale kada mi je neprijatno”

Autorka: Katarina Aleksandrović

Vrlo često omiljen među „Prijateljima“ zbog njegovog neponovljivog sarkazma, Metju Peri je kroz ulogu Čendlera u seriji mnogima predstavljao sinonim za smeh. 

Sa već skoro 30 godina prikazivanja, serija prevazilazi granice vremena i prostora ali ljudska osobina da prepoznaju kvalitetnu seriju kao i šalu ista je kao i pre tri decenije 

I upravo tako dosetke Čendlera Binga nikada nisu izašle iz mode, naprotiv postale su sveopšte prihvaćene u svakodnevnom govoru.

Ali za potpuno razumevanje Čendlerovih fora neophodno je upoznati se sa njim.

Čendler odrasta u veoma imućnoj porodici ali kao jedino dete. Majka mu je pisac, a otac dreg šou zvezda. Kada je imao devet godina, na Dan zahvalnosti njegovi roditelji mu saopštavaju da se razvode. 

Od tada, u sklopu nemoći i neznanja ali i straha od onoga što mu se desilo, on razvija svoj odbrambedi mehanizam- sarkazam. 

Na primer „O ne, to je Isak Njutn i sigurno je iznerviran!“ je sasvim prirodan komentar kada neko pokuca na varata nakon Fibinog izlaganja o gravitaciji i o tome da ne veruje u nju.

A ukoliko neko traži od vas savet, sasvim je u redu reći „Nisam dobar u savetovanju. Da li si zainteresovana za sarkasatičan komentar?“ (eng. I’m not great at the advice. Can I interest you in a sarcastic comment?).

 Ujedno, ova rečenica je među najpopularnijim, ako ne i najpopularnija rečenica koju je on izgovorio.

 „Džoi je pojeo moju poslednju gumenu bombonu pa sam ga ubio“, odgovara Bing kada ga Monika pita gde je Džoi. I ne tako čudno za jednog bika u horoskopu. 

I sasvim u redu odgovor kada ne želite da date pravi.

Ipak jedna stvar je ključna. Čovek bez kog Čendler ne bi bio Čendler. Metju Lengford Peri. Spoj njegovih ličnih osobina zajedno sa osobinama uloge koju ima na neki način prave harmoničnu melodiju uz koju reči igraju, a vazduh se gubi od smeha.

Od prve do poslednje epizode, Metju je ostao dosledan svojoj ulozi pa se serija tako i  završava njegovim komentarom. Naime, u poslednjoj sceni Rejčel im predlaže da idu na kafu. On sarkastično pita gde. Iako je Central park prvo, jedino i poslednje mesto gde su zajedno popili kafu. 

Metju je rođen 1969. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a odrastao je u Kanadi. Važio je za sjajnog tenisera sve dok nije pretrpeo veliki poraz. Međutim, da nije bilo tog poraza, svet ne bi dobio maestralnog glumca kakav je on bio. 

Prošle godine objavio je svoju knjigu „Prijatelji, ljubavnici i Velika Strašna Stvar“. 

Ipak, ceo svoj život borio se sa zavisnošću, sa kojom se prošle godine i izborio. 

U njegovu čast otvorena je fondacija za pomoć zavisnicima, nedugo nakon što je preminuo u svojoj kući u Los Anđelesu 28. oktobra ove godine.

Pročitajte i...