Muzika

Mateja Jezdić izdao svoj drugi samostalni album

Mladi niški multiinstrumentalista Mateja Jezdić izdao je svoj drugi album pod nazivom „Reset”, sa čak 12 pesama. Publici će predstaviti svoju muziku i na ovogodišnjem Nišvilu, na glavnoj bini, 13. avgusta.

 

Ovaj mladi talentovani muzičar iz Niša izdao je drugi po redu studijski album, za koji je samostalno uradio čitav proces aranžmana, sviranja, snimanja i produkcije pesama. Matejin album „Reset” možete slušati na svim striming platformama – YouTube, Spotify, Apple music, kao i Bandcamp.

 

„Svoj drugi studijski album ’Reset’ počeo sam da komponujem i uporedo snimam početkom 2022. godine, nekoliko meseci posle objavljivanja mog debitantskog izdanja – ’Time Station’ ”, navodi mladi muzičar i dodaje da „Reset” ima 12 pesama.

 

Kako kaže, na ovom albumu je eksperimentisao produkcijom i aranžmanima, bez velikog obraćanja pažnje na žanr u koji spada pesma koju piše.

 

„Trudio sam se da produkcija odgovara pesmi i da svaki instrument leži na svom mestu. Iako se ovaj album može okarakterisati kao pop album, ono što ga izdvaja od pop muzike koja se pušta na mejnstrim radijima je odsustvo muzičkih trendova, kompleksnost harmonija, i gitarske i synth solaže”, ističe Mateja.

 

Atmosferu snimanja albuma možete videti u dokumentarcu koji se nalazi na Matejinom YouTube kanalu. Posebno je interesantno to da je ovaj dokumentarac snimljen starim video-sistemom iz čak 1983. godine.

Foto: privatna arhiva

 

Matejin otac, nekadašnji član grupe „Galija”, Oliver Jezdić, učestvovao je u „miksovanju” pesama sa novog albuma svoga sina i kaže da je njegova uloga bila u tome da „ispegla” sve nesavršenosti numera kako bi zvučale besprekorno.

 

„Prvi sam koji čuje novu ideju za pesmu. Na početku sam nekada i skeptičan, ali kako Mateja nastavlja da je usavršava, počinjem da vidim njen potencijal. Dajem konstruktivne kritike i predlažem moguća poboljšanja”, navodi Jezdić i dodaje da je njegova uloga da bude kritičko oko i uho tokom celog procesa.

 

Oliver Jezdić smatra da „Reset” bolje reprezentuje Matejin stil od njegovog prošlog albuma „Time Station”.

 

„Kao i prethodni album, i ovaj nudi mnoštvo stilova i ritmova, koji se, uprkos svojoj raznolikosti, harmonično stapaju. Osećam da je bio hrabriji u svom eksperimentisanju, što smatram pozitivnim korakom”, zaključuje.

 

Oliver je takođe zaslužan za inicijalnu ideju pesme „Good for Me”, za koju kaže da je nastala pre više od 20 godina.

 

„Glavna ideja pesme mi se nedavno vratila, pa sam uhvatio sebe kako pevušim refren uz nju. Snimio sam svoju verziju na mobilnom telefonu i pustio je Mateji. On je odmah krenuo da je razrađuje, i rezultat je verzija pesme ’Good for Me’ koju danas čujete”, objašnjava Jezdić, naglasivši da je neizmerno ponosan na to kako je ispala.

 

 

Ovaj album se ne uklapa u mejnstrim radije

 

Pored Mateje, na ovom albumu možemo čuti i druge muzičare, koji su svojim talentom takođe doprineli snimanju numera za „Reset”.

Foto: privatna arhiva

Ženski prateći vokal koji možemo čuti na oba albuma otpevala je Petra Jovanović, Matejina prijateljica i njegov kreativni konsultant.

 

„Mateja i ja smo se već uigrali. Više nemamo tremu i ne plašimo se da li će nešto zvučati dobro ili ne”, izjavljuje Petra i dodaje da oseća da ima mnogo više sigurnosti i kreativne slobode.

Ona kaže da su kroz ceo proces pripreme i izrade albuma radili zajedno i da su, razmenjujući ideje i zamerke, došli do finalnog proizvoda. Što se tiče žanra, Petra navodi tek nekoliko – latino elemente, rok, pop i balade.

 

„Ovaj album se ne uklapa u mejnstrim radije i to je čar njegove muzike. Kada bi se uklapala, ne bi se isticala, a to je upravo ono što njegovu muziku čini posebnom. Nova je, sveža je, neće vam pasti na pamet da promenite pesmu”, zaključuje Petra.

 

Dimitrije Mandić, član niškog benda „Bohemija” i Matejin prijatelj u izradi albuma, učestvovao je kao violinista i prateći vokal.

 

„Ako bih morao da biram između, recimo, ’Wait on Me’, ’Within’, i ’Things Are Looking Brighter’, morao bih reći – ’Headphones’ ”, šaljivo je odgovorio na pitanje koja mu je omiljena pesma sa albuma „Reset” i dodao da smatra da bi pesme sa ovog albuma svakako mogle da pronađu svoje mesto na radiju.

 

„Smatram da je muzika poput ove koja se pravi u Srbiji ili pravljena od strane neke velike producentske kuće, koju kategorički odbijam da slušam ili pravljena od strane mladih nezavisnih muzičara koji čekaju da budu otkriveni”, rekao je Dimitrije i naglasio da se nada da je u pitanju drugi slučaj.

Foto: privatna arhiva

 

Električnu gitaru u nekim pesmama svirao je Luka Milošević, koji je proces snimanja albuma okarakterisao kao opušten i zabavan.

 

„Imao sam apsolutnu slobodu što se tiče ideja i, uz Matejine savete, neke od njih čujemo na ploči. Album ima veliki radio-potencijal uprkos različitosti od današnje konvencionalne radio-muzike, i u Srbiji je retkost”, rekao je Luka naglasivši da primećuje veliko poboljšanje kvaliteta zvuka i pesama u odnosu na Matejin prvi album.

 

Vanja Milošević, koji je svirao bas gitaru u nekim pesmama na albumu, rekao je da mu je proces snimanja Matejinog drugog albuma bio izuzetno zanimljiv i raznolik.

 

„Album ’Reset’ ima drugačiji stil od prethodnog, i po mom mišljenju ima veći radio-potencijal, pogotovu pesma kao što je ’Good for Me’. Ovako nešto nisam čuo kod današnjih izvođača, ali mislim da postoje muzičari koje zanima ovakva vrsta muzike”, rekao je Vanja.

 

Podsećamo, Matejin album „Reset” možete slušati na svim striming plaformama – YouTube, Spotify, Apple music, kao i Bandcamp.

 

Pročitajte i...