Diploma za zavičaj

Ivana Janković: Pronađite balans i bavite se onim što vas ispunjava i čini srećnima

Razgovarala: Katarina Mladenović

Ivana Janković je studentkinja druge godine Mašinskog fakulteta, na smeru Inženjerski menadžment sa prosekom 9.80. Pored toga, dosta vremena izdvaja i za sportske aktivnosti, ali i za dalje usavršavanje u svemu što radi.

Sa Ivanom smo razgovarali o uspehu na fakultetu i njenom angažovanju. Ona je takođe govorila o svojoj velikoj ljubavi prema biciklizmu, planinarenju i airsoftu, kao i o tome koliko su ti sportovi prilagođeni ženama. Smatra da je sve moguće uz dobro planiranje i zbog toga svima preporučuje da se oprobaju u vannastavnim aktivnostima.

Završila si gimnaziju “Bora Stanković”. Koja je bila tvoja motivacija prilikom odabira fakulteta?
Volim rad sa ljudima, volim da ih motivišem i usmeravam, volim da učim i dopunjavam svoje znanje, stoga sam smatrala da je inženjerski menadžment idealno usmerenje za mene i da će mi Mašinski fakultet pružiti sva neophodna znanja.

Kako je došlo do toga da počneš da se baviš biciklizmom i planinarenjem?
Biciklizmom i planinarenjem bavim se oko tri godine. Bicikl sam, pre svega, koristila kao prevozno sredstvo po gradu, a onda sam uhvatila sebe kako produžavam vožnje i počela sam svakodnevno da vozim do Niške Banje. Bila sam svesna da moj tadašnji bicikl nije bio pogodan za duže vožnje, stoga sam za osamnaesti rođendan zatražila kvalitetniji bicikl. Od tada sam krenula na ozbiljnije vožnje, a sada sam i član biciklističkog kluba Naissus 018.

Što se planinarenja tiče, krenula sam jednog jutra sa majkom na planinarsku akciju na Gramadu kod Vlasinskog jezera i bila oduševljena prizorima koje sam ugledala i osećajem da sam osvojila 1721m. Od tada sam sa momkom krenula na planinarenje gotovo svakog vikenda, a sada smo članovi planinarskog kluba Železničar. Završila sam osnovnu planinarsku obuku, oprobala se u alpinizmu u okviru nje, bila na speleološkom kampu. Ovog vikenda iskoristila sam svoja znanja i testirala svoju fizičku spremnost u Cerjanskoj pećini. Pored toga, osvojila sam Midžor (2169m), Trem (1810m), Radan (1409m) i Rtanj (1156m).

Baviš se i airsoftom. Šta to podrazumeva?
Airsoft ima više načina igre, mada mi sa klubom uglavnom igramo MilSim, odnosno simulaciju ratovanja. Obično se podelimo u ekipe i dobijamo zadatke, odnosno misije, koje treba izvršiti. Za airsoft se koriste verodostojne replike pušaka i pištolja koje ispaljuju plastične kuglice poprilično precizno. Ja sam član airsoft kluba Car Konstantin i trenutno sam jedina devojka.

U kojoj meri su sportovi kojima se baviš prilagođeni ženama?
U biciklizmu i airsoftu je neuporedivo brojniji udeo muškaraca ali, naravno, ima i žena. U biciklističkom klubu trenutno imamo četiri devojke i taj broj polako raste. Što se prilagodljivosti tih sportova ženama tiče, smatram da su u potpunosti prilagođeni i ženama, ali da je samo njihovo interesovanje za iste manje.

Pored fakulteta i ovih aktivnosti, šta još voliš da radiš?
Slobodno vreme, pored fizičkih aktivnosti, volim da provodim čitajući, meditirajući i pohađajući kurseve i seminare. Smatram da mi to može pomoći da unapredim svoja znanja i veštine u polju menadžmenta, administracije, komunikacije i ljudskih prava.

Iako si dosta aktivna, na fakultetu si do sada ostvarila prosek 9.80. Kako si uspela da uskladiš sve aktivnosti sa učenjem?
Verujem da je dobra organizacija ključ uspeha. Uspela sam da se organizujem tako što sam se uglavnom bavila hobijima pre ili posle predavanja, kao i tokom vikenda.

Kako vidiš sebe u budućnosti, čime bi volela da se baviš?
Sebe vidim kao uspešnog menadžera ili preduzetnika sa dovoljno slobodnog vremena da ostanem aktivna.

Šta bi poručila budućim studentima Mašinskog fakulteta?
Poručila bih im da se bave vannastavnim aktivnostima, bile one fizička aktivnost ili angažman u nekoj studentskoj organizaciji, kako bi poboljšali svoje sposobnosti i upoznali nove ljude. Učenje je, naravno, veoma bitno i nikako ne treba da trpi. Stoga bih im poručila: Pronađite balans i bavite se onim što vas ispunjava i čini srećnima.

Projekat “Diploma za zavičaj” podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grada Niša i Gradske opštine Pantelej.

 

Pročitajte i...