Intervju

Đol8: Muzičko putovanje do Vijetnama kroz novu pesmu

Piše: Danica Popović

Foto: Privatna arhiva

Đorđe Maksimović, poznatiji kao „Đol8”, nedavno je izdao svoju novu autorsku pesmu pod nazivom „Laku noć Srbijo, dobro jutro Vijetnam”.

Đorđe i dalje ostaje dosledan svom prepoznatljivom muzičkom stilu – duhovitim i otkačenim tekstovima uz neobičnu i dinamičnu muziku, koja je uglavnom spoj elektronske muzike i etno melosa.

Ovaj ambiciozni mladi muzičar je pronašao inspiraciju za svoju novu pesmu u Vijetnamu, zemlji u kojoj već nekoliko godina živi njegov rođeni brat.

Tokom nekoliko poseta bratu, imao je priliku da se upozna sa vijetnamskom kulturom i da snimi pregršt videa za spot, koji je inspirisan tim iskustvima.

Tekst, muziku, kao i celokupni aranžman pesme, ali i postprodukciju spota potpisuje sam, kao i u svim drugim dosadašnjim pesama.

OD ISTOG AUTORA:

Mladi elektroničari u misiji očuvanja srpske kulturne baštine

Tekst, kao i glavna melodija pesme nastali su spontano, ali Đorđe ima planove da ozbiljnije pristupi svojoj karijeri, te da svaka nova pesma u svakom smislu nadmaši prethodnu.

„Želeo sam da pokažem jedan deo savremenog Vijetnama svojim prijateljima u Srbiji, pa sam shvatio da je to najbolje uraditi kroz pesmu i zanimljiv spot. Srbi uglavnom misle da je Vijetnam i dalje u ratnom stanju, da je siromašan i nerazvijen, ali istina je potpuno drugačija. Zato sam želeo da demantujem stereotipe koji postoje o Vijetnamu kod nas”, navodi Đorđe i dodaje da je Vijetnam po mnogo čemu, a naročito u oblasti tehnoloških dostignuća, dosta naprediniji od Srbije i balkanskih zemalja.

Na izvestan način, ova pesma je i poveznica i most između dva brata koja su već dugo razdvojeni i nalaze se na suprotnim stranama sveta.

Upravo onda kada padne mrak u Srbiji, svane u Vijetnamu – Laku noć Srbijo, dobro jutro Vijetnam! Možda upravo zato pesmu prate i srpski i vijetnamski titl.

Pesma počinje insertom posete predsednika Demokratske Republike Vijetnam Ho Ši Mina, našem tadašnjem predsedniku Josipu Brozu Titu i dolasku u Jugoslaviju koji se dogodio pre skoro 50 godina.

Glavna poruka pesme može biti i to da Rambo, iz istoimenog filma, zapravo uopšte nije heroj već kukavica jer je napadao Vijetnamce.

Pesma za kratko vreme skuplja veliki broj pregleda, dok ga pojedini u komentarima zovu i šefom diplomatije. Đorđe ističe veliku fasciniranost Vijetnamom, koji njemu predstavlja i veliki kulturološki šok.

Foto: Privatna arhiva

Naglašava da su tamošnji ljudi izuzetno prijateljski nastrojeni, prijatni, gostoljubivi i vedri, pa zaključuje da je to zemlja u koju bi se rado preselio i u kojoj bi mogao lagodno živeti.

„Tamo nema namrgođenog lica. Svako koga sam pitao da gostuje u spotu sa velikim oduševljenjem je prihvatio ponudu”, kaže Đorđe.

Posebno je zanimljiv i sam kraj spota gde se Đole pita kako da objasni devojkama koje plešu šta je glavna ideja spota i šta bi one trebalo da rade u kadru.

Svakako, s obzirom na to da već u prvim kadrovima spota vidimo da je Đorđe igrao sa njima, izvesno je da je nekako uspeo da im objasni svoju zamisao.

Tokom nekoliko svojih poseta u roku od par godina, Đorđe je vredno snimao materijal za spot svoje nove pesme. U Vijetnamu je probao žabe, vozio se skuterom, kao pravi Vijetnamac!

Ipak, glavni i najlepši snimci koje možete videti u spotu su svakako nastali na venčanju njegovog brata, koje se odigralo letos. 

„Vijetnamske svadbe su jako zanimljive. One traju više dana, a alkohol je neizostavni element svake svadbe. Vijetnamci vole da slušaju Acu Lukasa!”, navodi Đorđe i dodaje da imaju neke običaje koji su slični našima, kao što je kupovina mlade. 

Ova pesma se razlikuje od drugih, pre svega prema lokaciji na kojoj je sniman spot, ali i po načinu na koji je nastala. Naime, u pesmi se ne koriste gitare, ali je ipak naglašena melodija i pesma je zaista pevljiva.

Đorđe nastavlja da eksperimentiše u muzičkom smislu, gradeći svoj stil kroz nove pravce u muzici sa primesama elektronike i etno melosa. 

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Arsenal fest poziva mlade talente da zasijaju pored Čole, Kijanu Rivsa i Bijelog dugmeta

Đorđe se muzikom bavi od malih nogu. Svoje muzičko stvaralaštvo započeo je sviranjem gitare još kao dečak.

Od 2020. godine Đorđe svoju publiku obraduje povremenim izbacivanjem duhovitih pesama u kojima je on „Kralj univerzuma” ili „Prvi čovek na svetu koji se naučen rodio”.

Još neki od naslova su „Ape korona, apem i ja”, „Uživancija”, „Žurka na bazenče” i druge. 

Najnoviji projekat ovog mladog muzičara koji već ima veliki broj nastupa na festivalima i koncertima širom Srbije je novi bend „Brando Gagić” u kojem svira gitaru.

Ovaj projekat sportski i elegantno spaja rep sa živom rok, pank i narodnom muzikom, što je svakako jedinstvena pojava na srpskoj muzičkoj sceni.

Bend „Brando Gagić”, koji broji čak osam članova, imao je svoj prvi nastup u Alternativnom kulturnom centru „Fuzz”, a na osnovu onoga što smo mogli videti iz publike na toj svirci zaključuje se da je pred ovim momcima blistava karijera.

Foto galerija:

Pročitajte i...