Intervju

Tamara Radovanović: Sam odgovor je bio što odgovora nema

Razgovarala: Katarina Aleksandrović

Foto: Tamara Radovanović/Privatna arhiva

Dok su teme istraživačkog novinarstva često usmerene na velike gradove i nacionalne skandale, Tamara Radovanović, novinarka Južnih vesti, uspela je da svojim tekstom privuče pažnju na lokalne nepravilnosti koje su dugo ostajale u senci.

Istraživačkim tekstom „Bez referenci do vrtoglavih prihoda: Milioni za dve firme u poslednje 4 godine SNS vlasti u Nišu” osvojila je drugo mesto na prestižnoj Akademiji novinarstva „Mladi i mediji”, ali je i osvetlila problem za koji mnogi nisu ni znali da postoji.

Tamara je svojim radom razotkrila mrežu lokalnih korupcijskih tokova, stavljajući pod lupu nepravilnosti i nepravde koje su se odvijale daleko od očiju javnosti. Ova hrabra novinarka, posvećena otkrivanju istine, dokazala je da se i u manjem mestu mogu pisati velike priče, priče koje pomeraju granice i inspirišu promene.

OD ISTOG AUTORA:

Jedino ljubav vekovima ostaje netaknuta − Dan zaljubljenih

Za početak, Tamara je objasnila smernice kojima se vodila onda kada je trebala da odluči kojom značajnom društvenom temom će se baviti, ali i jasno istakla koliko je ustvari vremena prošlo od nastanka ideje do realizacije konačne forme teksta.

Uopšte nisam imala ideju šta da radim. Samo sam gledala da izbegnem priče o klimatskim promenama, osetljivim grupama i akušerskom nasilju, jer je to nekako uvek važno i dosta novinara se bavi time, uz manje ili veće varijacije. Gledala sam i da se moja tema tiče lokala, konkretno Niša, da prikažem nešto što većina ljudi ne zna. Imala sam svoje izvore o temi koju sam ranije već „načela”, pa sam osetila da tu svašta još može da se otkrije i odlučila da radim nju. Ideja je nastala početkom januara ove godine, a realizovana je 7. maja 2024. godine, objasnila je Tamara.

Komentara po izbacivanju teksta bilo je raznih, od komšija, preko kolega, pa do gradonačelnice. Od pohvala pa sve do suptilnih, ali i očiglednih upozorenja, Tamarin tekst izazvao je brojne reakacije. 

Tatin komšija je nekoliko dana nakon objavljivanja teksta došao kod njega kući, predstavio se kao kum vlasnika firme pomenutog u tekstu i poručio mu da ih ne čačkam više i da je zbog mene akter priče završio u bolnici. Sjajne su i reakcije drugih kolega koje smatram dostojnim da daju takve komplimente, a već su me kontaktirali i neki mediji za izjave, rekla je ona.

Dodaje i da je komentar gradonačelnice Dragane Sotirovski bio suptilniji, a firme koje su konkurentske firmama „Vodomonteri” i „Sim puk” imale su argumente koje su mogle da opovrgnu tvrdnje, kako ovih firmi tako i same gradončelnice.

Dodala bih samo da su se javili i predsednici konkurentnih firmi sa dokazima i argumentima protiv „Vodomontera” i „Sim puka” . Od pomenutih, jedino se oglasila gradonačelnica, koja je pre objavljivanja teksta rekla da moram prvo da znam šta tražim, da ne treba da tražim tamo gde nema ničega i da ih pustim da rade na miru, rekla nam je Tamara.

U toku pribavljanja informacija za svoj tekst, Tamara je objasnila da je najlakše u stvari bilo doći do dokumenata, pogotovo onih koji su javno dostupni. Međutim, presudna su na kraju bila ona pitanja koja su ostala bez svog odgovora.

Pribavljanje dokumenata je zapravo bio među lakšim zadacima, makar onih javno dostupnih. Zahtevima sam dobila još neke, a oni koje nisam dobila na kraju su bili ključni – sam odgovor je bio što odgovora nema. Izazovni su bili i odlasci na teren u Malošište i Lalinac, priča sa meštanima i ostalo, objasnila je Tamara kada je govorila o poteškoćama sa kojima se susretala.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Vanja Mušović: Najveća prepreka uvek u životu smo mi sami sebi

Što se tiče Akademije novinarstva, rekla je da će to značajno uticati na njenu karijeru, jer su im predavači bili profesionalci u ovoj oblasti koji su ih naučili dodatnim veštinama i alatima koje mogu da koriste u daljem radu.

Na Akademiji smo učili od odličnih predavača, kao što su: Stefan Marković, Stefan Dojčinović, Tamara Skrozza, Galeb Nikačević, Jelena Zorić, Rade Đurić, Jovana Gligorijević, Anđela Milivojević, Stefan Janjić i mnogi drugi. Stekli smo određene veštine, saznali za jako korisne alate i upoznali mnoge ljude. Pritom, na kraju smo imali mentorski proces sa mentorom kojeg sami odaberemo. Ja sam izabrala Acu Đorđevića iz BIRN-a i radom sa njim sam više nego zadovoljna, rekla je Tamara.

Za sam kraj, dodala je da bi još proširila priču da je imala dodatnog vremena, ali da će i nastavka konkretno ovog teksta biti onda kada se steknu uslovi i dovoljan broj novih informacija, za koje je sigurna da će ih biti u budućnosti.

Pročitajte i...