Intervju

Noć strave i zvuka – danas počinje „Slaughter Fest” u Doljevcu

Razgovarao: Jovan Manojlović

Foto: Ustupljene fotografije

Treći po redu festival po imenu ,,Slaughter” održaće se od 5. do 7. jula u Doljevcu. Ovaj međunarodni festival sadrži prikazivanje filmova, raznih performansa i izložbi, održavanje radionica, kao i oslikavanje murala u duhu horor žanra. Naravno, neizostavni deo ovog festivala je muzika, gde će 12 domaćih i stranih bendova imati priliku da nastupi i zabavi sve posetioce ovog događaja.

Prvo izadnje ovog festivala po imenu ,,Slaughter horor film festival” se desilo 2022. godine u nekadašnjoj klanici malog gradića pored Niša po imenu Doljevac. Organizatori ovog festivala su Komplos Art Factory udruženje građana iz Doljevca. Tada je prikazano 20 filmova na tri bioskopska platna, dugometražni igrani, dokumentarni, eksperimentalni i kratki filmovi koji su vezani za žanr horora. Pored filmskog dela festivala, održan je ,,Slaughter heavy metal festival” autorskih bendova iz zemlje i inostranstva. Posle dve godine, bogatog fimskog i muzičkog programa, kao i ostalih performansa, festival je sve više popularniji među fanovima horora, kao i hevi metala.

OD ISTOG AUTORA:

Aleksa Kostadinović: Kao psihologu mi je veoma zanimljivo da istražujem šta je to što ljude plaši

Ovo je treće po redu održavanje festivala, koja je glavna tema ili koncept ovogodišnjeg muzičkog festivala?

Neki strogi koncept ne postoji. Radimo u skladu sa mogućnostima. Gledali smo da bude obuhvaćeno što više žanrova hevi metal muzike. Od hard roka do nekog extreme metala. Film isto, više nijansi horora. Mislim da kad su ovakvi festivali u pitanju moramo dati što raznovrsniji program.. Hevi metal i horor filmovi nisu izgubili na popularnosti. Čak mislim da su zadnjih desetak godina prilično napredovali.

Kako ste birali izvođače i bendove za ovogodišnji festival, i ko su glavni izvođači?

To nije teško s obzirom da smo mi zbog prirode posla stalno okruženi muzikom. Ja inače svakodnevno dobijam mejlove i ponude od izvođača. I prosto izabereš ono što ti se najviše dopada. Nekad radi intuicija… Nema pravila. Ove godine imamo sjajne bendove iz Finske Dome Runner i Throat. Oni nisu imali prilike da nastupaju kod nas. Mislim da su i njima bitni ovakvi nastupi u karijeri. Verujem i da će se nastaviti saradnja sa Skandinavskom scenom.. Moj prijatelj Marko Neuman iz Profanation Bookings agencije vodi najaktuelnije dark bendove i prilično je zaslužan za kvalitet Slaughtera. Isto važi i za goste koje imamo u filmskom programu.

Šta mogu posetioci očekivati u pogledu dodatnih aktivnosti osim muzike, vidim da su i filmovi neizostavni deo vašeg festivala?

Naravno. Film je neizostavni deo festivala. Muzika i film idu u paketu. Za posetioce festivala Imamo i kamp, teniske terene, bazen, stoni tenis… Priroda je predivna tamo.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Treći međunarodni Slaughter heavy metal festival

Zašto ste kao lokaciju održavanja festivala odabrali baš klanicu? Veoma je zanimljiv odabir lokacije.

Sasvim slučajno. To je ustvari stara napuštena klanica iz pedesetih godina prošlog veka. Privatno je vlasništvo čoveka iz organizacije tako da nije bilo potrebno puno akcije da našu zamisao pretvorimo u stvarnost. E sad, kakav festival napraviti u staroj klanici ako ne horor festival.

Koju poruku želite da pošaljete održavanjem ovog festivala?

Hm… Nisam siguran da ima poruke. Ovo je specifičan festival. Ako ne voliš ovakvu muziku i ne gledaš horror filmove možda nećeš naći sebe tamo… Mada, uvek možeš da pokušaš… Možda ti se i dopadne.

Planirate li nešto u budućnosti? Imate li još nekih ideja za vaš festival u narednim godinama?

Za dobar i uspešan festival potrebno je minimum pet godina, možda i više. Ideje uglavnom ostvaruješ sredstvima i neposrednim ulaganjem u festival. Mi smo još uvek na početku. Sa dobrim headlinerom može mnogo toga da se promeni. Ali polako,korak po korak…

Za posetioce iz Niša i Leskovca, svakog dana postoji organizovan prevoz do samog festivala kao i za povratak. Za sve koji su na festival došli svojim kolima, parking se neće naplaćivati.

Ulaz je besplatan, kao i kamp ovog događaja.

Pročitajte i...