Diploma za zavičaj

Jovana Ljubić – Uvek se vodite sopstvenom glavom, jer samo vi znate šta je najbolje za vas!

Koliko motivacije i želje za daljim usavršavanjem i napretkom imaju studenti, saznali smo razgovarajući sa Jovanom Ljubić, studentkinjom treće godine Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu.

Svoj izvanredan prosek na fakultetu, koji iznosi 9.30, zaslužila je napornim radom i ambicioznošću. Planove za budućnost svakako ima, ali veruje da život u pojedinim trenucima ume da nas iznenadi nekim novim mogućnostima.

Šta te je najviše motivisalo prilikom odabira fakulteta koji ćeš upisati?
Mislim da sam već oko druge godine srednje škole znala da će to biti nešto na Filozofskom fakultetu, ali zbog svojih mnogobrojnih interesovanja nisam mogla odmah da odlučim šta. Oduvek me je zanimalo pisanje, takođe mi je komunikacija uvek bila interesantna jer smatram da je dobra komunikacija ključ svega. Upravo zato videla sam komunikologiju kao pravi izbor za sebe. Smatram da mi se nakon završetka studija nude mnoge mogućnosti i da je spektar zanimanja raznovrsan.

Koliko truda si uložila da bi postigla, a potom i održala, prosek na studijama?
Za sve što jako želite morate da uložite dosta truda, pa je takav slučaj i sa fakultetom. Ako postoji volja, želja i ako čovek konstantno radi na sebi, sve se da postići, pa i održati.

Koliko odricanja je potrebno da bi se postigao uspeh?
Nije potrebno previše odricanja, ali kontinuiran rad, kao i dobra organizacija vremena ključni su za postizanje uspeha. Naravno, uvek je bitno i da sebi odredite prioritete, nekih dana je to fakultet, a nekih dana možda i nije. Takođe, bitno je da čovek poznaje sebe i svoje mogućnosti, pa će tako znati i kako da se organizuje i da postigne sve.

Kojim se metodama služiš prilikom učenja i utvrđivanja gradiva?
Ne postoje neke specifične metode, ali recimo da mi je prvo bitno da se upoznam sa gradivom. Slušam na predavanjima, a kasnije pročitam i iz knjige, tek nakon toga sledi ozbiljnija faza gde se trudim da zapamtim i sa razumevanjem prihvatim materiju. Mislim da je ova faza ključna, gde se vi posebno koncentrišete da shvatite poentu onoga što čitate, jer vi tu uzimate iz gradiva ono što je najbitnije, a kasnije možete to dorađivati prethodnim znanjem.

Da li je teško uskladiti studentski život sa drugim obavezama?
Ne predstavlja mi veliki problem, ali kao i u svemu, postoje trenuci kada me uhvati panika i pomislim kako nemam vremena ni za šta. To su samo momenti malih kriza, ali uvek stignem ako ne sve, bar da obavim većinu onoga što sam zamislila. Postoje uvek određene poteškoće, pogotovo ako imate mnogo interesovanja i želite da postignete sve i svašta. Kao što sam rekla, bitno je da poznajete sebe i svoje mogućnosti i da na odgovarajući način rasporedite svoje vreme.

Koji su tvoji planovi za budućnost?
Niko ne može znati tačno šta budućnost nosi. Smatram da je nikad ne treba potpuno isplanirati, pa se zato i ja trudim da je ne planiram do detalja. Recimo da želim da magistriram nakon osnovnih studija, a posle možda čak i budem stjuardesa, ako mi se želje ne promene do tada. Ali ko zna šta život još može da mi ponudi u međuvremenu…

Šta bi poručila drugim studentima i budućim brucošima koji žele da budu uspešni i ostvareni?
Radite ono što volite, i uvek se vodite sopstvenom glavom, jer samo vi znate i osećate šta je najbolje za vas. I da, nikad ne odustajte od nečega što jako želite. Ne slušajte zle komentare, i reči kao što su „ne možeš“, „nikada“,  „nemoguće je“ i slično. Samo vi znate šta ste zaista u mogućnosti da postignete ako jako želite!

Razgovarala: Anđelija Vasović

Projekat “Diploma za opštinu” podržan je od strane Gradske opštine Pantelej, Gradske opštine Crveni Krst i Gradske opštine Medijana.

Ostavite odgovor