Afirmacija ženskog strip stvaralaštva

O tradiciji, s toplinom i vedrinom

„Dolki u tri sloja“ (Petra Dobruška, Ilena Surdukan, „Jumatatea plina“, 2014)
Piše: Dragan Predić

Tokom 2014. godine Ambasada Republike Češke u Rumuniji i Ustanova CEZ Romania započele su sa izdavanjem serije strip albuma posvećenih češko-rumunskim odnosima koji datiraju već pet vekova unazad. Jedan od njih je i strip album „Dolki u tri sloja“. U pitanju je putopisni strip scenaristkinje Petre Dobruške, koja radi u Ambasadi Češke Republike i živi već nekoliko godina u Rumuniji i mlade i talentovane rumunske strip autorke Ileane Surdukan.

U rumunskom delu Banata postoji šest sela čiji su žitelji većinom češkog porekla. Lokalni rumunski izraz za njih je „Pemi“, reč koja dolazi od izraza „Boemi“ ili „Bohemiani“  – stanovnici Bohemije, latinski naziv za srednjevekovnu monarhiju, odnosno najveći deo današnje Češke Republike. Autorke kreću u upoznavanje tih čeških naselja u Banatu, njihovih običaja i kulture, a što će kasnije pretočiti u strip album. Put ih vodi iz Oršave, na obali Dunava, gde Ileana stiže vozom iz Kluža a Petra svojom Vektrom iz Bukurešta. Prvo odlaze u Eibental, češko selo na nekih šest kilometara od Dunava i trideset osam od Oršave.Tu odsedaju kod porodice Jagr. Sutradan šetajući selom Ileana primećuje da ima dosta praznih kesa i cegera zakačenih na stubištima okolnih kuća. Petra joj objašnjava da su to uradili meštani, koji rade na poljima, kako bi im pekari , dostavljači peciva, ostavili njihov hleb dok su oni odsutni. Ileana je upita kako to da se ne plaše da im neko to ne ukrade ali joj Petra odgovara da u Eibentalu i okolnim češkim selima nema ni lopova ni krađa. U crkvi „Sv.Jovana Nepomuka“ upoznaju sveštenika Vaclava Mašeka, koji je neka vrsta episkopa češke zajednice u Rumuniji. Otac Mašek objašnjava kako su prvi kolonisti u ove krajeve došli iz Plzena, Klatove, Časlava i Berouna. Želeći da budu što bliže vodi oni su nastanili dolinu oko rečice Tisovice koja je bila okružena šumama prepunim drveta tise. Tako je selo Eibental i dobilo svoje ime, na nemačkom je „Eibe“ upravo drvo tisovine, a „Tal“ dolina, dakle „Dolina tise“. Vremenom su sva stabla tisovine posečena. Nižu se potom brojna mesta nastanjena Česima, i brojni doživljaji dve autorke. Na kraju naše dve devojke kroz prepisku i komunikaciju preko Skajpa svode svoje utiske o svemu što su videle i doživele na svojim putovanjima po češkim selima u Banatu.

Strip album „Dolki“ na jedan iskren i topao način donosi priču o jednom narodu, o ljudima koji žive svoje živote daleko od velikih gradova, o kulturi i tradiciji koje se neguju i čuvaju u vremenima kada nacionalni identitet polako gubi bitku sa globalizmom, o jednoj zajednici koja je uspela da opstane i preživi u surovim uslovima skoro dva veka.  Ileana Surdukan, mlada i talentovana umetnica iz Kluža, koju su imali prilike da upoznaju i čitaoci „Strip Pressinga“, donosi svoj već prepoznatljivi stil i rukopis. Album je kolorisan vodenim i pastelnim bojama koje donose vedrinu i osećaj topline, stvarajući utisak nečeg bliskog i svima nama poznatog i već viđenog. Verno je dočarala lokalni folklor i običaje, lokalnu nošnju ali pre svega lokalnu kuhinju i specijalitete koji su  joj se očigledno veoma dopali. Jedina mana ovog albuma je suviše mali format (A5), naročito ako se uzme u obzir da su originalne table rađene na velikom formatu (A1). Tako je čitaocima uskraćeno uživanje u raskošu i lepoti Ileaninih crteža. Petra Dobruška je svoj deo oko scenarija odradila rutinski ali sa puno ljubavi, što se vidi i oseća na svakoj tabli ovog albuma. To se zapravo i moglo očekivati jer je ipak reč o njenim sunarodnicima. Petra je i glavni koordinator i urednik edicije strip albuma posvećenih češko-rumunskim odnosima.

Sve priče su uglavnom inspirisane realnim događajima i ljudima, isprepletene istorijom i ličnim sudbinama, nastale u intenzivnoj saradnji scenarista, crtača i istoričara iz Rumunije i Češke Republike. Jedan od naslova iz ove edicije je i strip album „Čelična krila“, prema priči Jiržija Šitlera, nacrtan od strane Adriana Barbua, takođe dobro nam poznatog strip autora. Ovaj naslov je preveden i objavljen i na engleskom jeziku. U ovom projektu su do sada uzeli učešće još i Maria Surdukan („Karel Liman arhitekta“), Timotei Drob („Krvavi kamen“) kao i Kristian Drstar i Aleksandru Berčeanu („Miki na Dunavu“).

Kolekcija  trenutno broji  pet albuma, a „Dolki“ je četvrti iz ove strip edicije. Svi pomenuti  strip albumi se mogu kupiti u svim bolje snabdevenim knjižarama širom Rumunije.  „Dolki“ je , inače,tvrdoukoričeni strip album u boji,  koji ima ukupno 68 strana.

Projekat “Afirmacija ženskog strip stvaralaštva” podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije