Društvo

Srbija protiv Bugarske na Dubočici, za istoriju

Piše: David Petrović

U Srbiji, ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu još od osamostaljenja sanjaju jedan san. Evropsko prvenstvo!

Kako stvari stoje, izgleda da se i taj san pretvara u javu, a konačna potvrda očekuje se u nedelju 19. novembra, kada će reprezentacija Srbije dočekati reprezentaciju Bugarske u Leskovcu, na novootvorenom stadionu Dubočica, u okviru desetog kola grupe G Kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024.

Imajući u vidu stanje na tabeli, reprezentaciji Srbije biće neophodan jedan bod kako bi overili kartu za Nemačku sledećeg leta.

Evropska prvenstva i Srbija su se godinama unazad mimoilazili, što na tragične, a neretko i na komične načine. Poslednji put bili smo deo završnice već sada davne 2000. godine u Belgiji, a država se tada zvala SR Jugoslavija.

Selektor naše reprezentacije i legenda srpskog fudbala Dragan Stojković Piksi predvodio je tada ekipu kao kapiten, a sada će imati istorijsku priliku da bude prvi selektor koji će na klupi završiti ceo ciklus, odnosno spojiti učestvovanje na Svetskom i Evropskom prvenstvu.

Računajući sve prethodne države, od Kraljevine Jugoslavije pa sve do samostalne Srbije, protiv reprezentacije Bugarske su odigrane 32 zvanične utakmice, uz bilans od 19 pobeda, 7 nerešenih utakmica i 6 poraza.

Bilo je tu zaista značajnih i velikih utakmica koje su i stvorile jednu vrstu fudbalskog rivalstva među balkanskim komšijama. Zanimljiva je utakmica Balkanskog kupa iz 1930. godine i ubedljiva pobeda reprezentacije Kraljevine Jugoslavije rezultatom 6:1.

Ovaj meč je dramatizovan i na pomalo romantičan način predstavljen u filmu Dragana Bjelogrlića Montevideo, Bog te video. Verovatno i prva asocijacija na duele sa Bugarima jeste Ljuba Radanović.

Čuvena utakmica Kvalifikacija za Evropsko prvenstvo odigrana u Splitu 1983. godine i pobedonosni gol Radanovića u 90. minutu za rezultat 3:2 i osvajanje prvog mesta u grupi.

Ostaje sa te utakmice i sjajna igra i dva gola Safeta Sušića kao i čuvene rečenice Nema više vremena za bilo šta i Ljudi moji, pa je li to moguće legendarnog jugoslovenskog sportskog komentatora Mladena Delića.

Prijateljska utakmica, odigrana 2010. godine bila je poslednja pre sadašnjeg ciklusa kvalifikacija. Reprezentacija Srbije pobedila je rezultatom 1:0, strelac je bio Nikola Žigić, a selektor Vladimir Petrović Pižon.

Reprezentaciju Bugarske je tada sa klupe predvodio bivši nemački fudbaler Lotar Mateus.

Utakmicu u nedelju reprezentacija Srbije očekuje u dobrom raspoloženju, nakon veoma bitne pobede nad Crnom Gorom (3:1).

Imamo ulogu favorita, uprkos nerešenom ishodu iz prve utakmice (1:1), uz kvalitetniji igrački kadar i podršku cele nacije pozitivan ishod se maltene i ne dovodi u pitanje.

Zbog kazne UEFE ulaz na tribine stadiona Dubočica biće dozvoljen samo deci mlađoj od 14 godina u organizaciji Fudbalskog saveza Srbije.

Nije baš česta situacija da reprezentacija igra domaće utakmice van Beograda, igralo se par puta u Novom Sadu i Užicu, 2019. u Kruševcu, ali jug Srbije, do sada, nije imao prilike da ugosti najbolje fudbalere.

Novi stadion u Leskovcu izgrađen je po svim standardima UEFE, dobio je četiri zvezdice i ima kapacitet preko osam hiljada mesta.

Ostaje nada i verovanje da će se na ovaj način južni delovi naše zemlje više afirmisati i uključiti u kulturni i društveni život, te da ovo neće biti samo jedinstveni slučaj i da će se u budućnosti ustaliti.

 

 

Pročitajte i...