Društvo

Evropsko prvenstvo: Vreme kada fudbal postane više od igre

Piše: David Petrović

Fudbal je vremenom dostigao status „najvažnije sporedne stvari na svetu“ i postao pravi globalni fenomen. Velika međunarodna takmičenja, poput Svetskog i Evropskog prvenstva, izrastaju u prave društvene događaje, koji ujedinjuju ljude tokom navijanja za svoju reprezentaciju.

Ovogodišnje Evropsko prvenstvo u fudbalu biće 17. po redu i održaće se u Nemačkoj, od 14. juna do 14. jula. Za titulu šampiona Evrope boriće se 24 reprezentacije, koje su podeljene u šest grupa, a titulu brani reprezentacija Italije. Po prvi put od osamostaljenja (ili 2000. godine ako gledamo SR Jugoslaviju) u jednoj od grupa našla se i reprezentacija Srbije, zajedno sa Engleskom, Danskom i Slovenijom.

Istorija Evropskih prvenstava u fudbalu počinje 1960. godine, kada se pod nazivom Kup evropskih nacija, u Francuskoj odigrao turnir reprezentacija, a prvi šampion „starog kontinenta“ postao Sovjetski Savez. Do 1976. godine, na završnom turniru su učestvovale samo četiri reprezentacije, 1980. godine broj učesnika povećan je na osam, da bi 1996. godine bio proširen na šesnaest. Zaključno sa prvenstvom 2016. godine broj učesnika je 24, sa ozbiljnom tendencijom da se u budućnosti dodatno proširi. Titulu su po tri puta osvajale reprezentacija Nemačke (1972, 1980 i 1996) i Španije (1964, 2008 i 2012), a rekorder po ukupnom broju nastupa i golova je Kristijano Ronaldo. On je nastupajući na pet Evropskih prvenstava odigrao ukupno 25 utakmica i postigao 14 golova. Najbolji individualni učinak na jednom prvenstvu viđen je 1984. kada je, vodeći Francusku do titule, Mišel Platini na pet odigranih utakmica postigao čak 9 golova.

OD ISTOG AUTORA:

Srbija protiv Bugarske na Dubočici, za istoriju

 

Reprezentacija Srbije se od osamostaljenja, 2006. godine, prvi put našla na završnici Evropskog prvenstva, dok je kao deo Jugoslavije učestvovala ukupno sedam puta. Najveći uspesi reprezentacije Jugoslavije su dva puta osvojeno drugo mesto (1960 i 1968), ali i treba uzeti u obzir činjenicu da su tada učestvovale samo četiri ekipe. Poslednje prvenstvo na kome je Jugoslavija učestvovala bilo je 2000. godine, kada je takmičenje završila u četvrtfinalu, porazom od Holandije 6:1. Najbolji strelac reprezentacije na prvenstvima je Savo Milošević, sa ukupno pet golova. Sadašnji predsednik Fudbalskog saveza Srbije, Dragan Džajić, našao se u idealnom timu svih Evropskih prvenstava, zahvaljujući odličnim partijama na turniru 1968. Kapiten poslednje reprezentacije koja je učestvovala bio je Dragan Stojković Piksi, sadašnji selektor, koji će sa klupe predvoditi ekipu na ovogodišnjem prvenstvu.

Plasmanom na ovogodišnje Evropsko prvenstvo, reprezentacija Srbije je po prvi put uspešno zaokružila ciklus učestvovanjem na dva velika takmičenja. Pomalo dramatičnim spletom okolnosti i uz neospornu dozu sreće izboren je plasman, a ova generacija dobila priliku da nastavi da piše nove stranice istorije srpskog fudbala.  Ekipu će sa kapitenskom trakom na ruci predvoditi Dušan Tadić, rekorder po broju nastupa, dok će prvi čovek navale biti i najbolji strelac reprezentacije svih vremena Aleksandar Mitrović. Selektor Stojković imaće priliku da se što više približi Slobodanu Santraču i postane šef struke sa najviše pobeda u nacionalnom timu.

Reprezentacija Srbije svoj prvi meč na turniru igra u nedelju, 16. juna, od 21 čas, protiv jednog od favorita za osvajanje, reprezentacije Engleske.

 

Pročitajte i...