Strip

Japanska škola stripa: Upoznajte mange

Piše: Andrijana Adamović

Šta je to manga? Ovaj pojam potiče od dveju japanskih reči – man (čudan) i ga (slika). Manga je japanska reč za stripove i predstavlja njihov stil crtanja stripova i animiranih filmova. Autor manga, tj. umetnik koji ih stvara, naziva se mangaka.

Manga svoje korene vuče još iz 12. veka kada su slični crteži, nama danas sigurno poznati, crtani u japanskim hramovima. Tada su mange činile kombinaciju četiriju crteža, odnosno slika, pomoću kojih je ispričana priča.

Ono što prvo možete primetiti kod mangi jesu krupne, okrugle oči, nasuprot nosu i veoma malim usnama. Zaslužan za popularizaciju ovog umetničkog pravca, „crteža sa krupnim očima”, koji i danas mnoge čitaoce asocira na mange, jeste Osamu Tezuka. Zbog prepoznatljivog stila i uticaja na ostale mangake, Osamu Tezuki se dodeljuje titula oca mange.

Foto: commons.wikimedia.org

Treba istaći da se manga čita s desna nalevo, od gornjeg desnog ugla, pa sve nadole. Razlog zbog koga se mange čitaju na ovaj nama neobičan način jeste sama tradicija japanskog pisma, koje se takođe čita ovako.

Glavna razlika između evropskih i američkih stripova u odnosu na japanske mange jesu upravo pomenuti način čitanja priče, ali i boja štampanja. Dok su američki i evropski stripovi najčešće štampani u boji i čitani klasično (s leva nadesno), manga ima unikatan, „suprtnosmeran” način čitanja. Na početku ovo može delovati zbunjujuće, ali kada jednom okrenete svoju mangu naopačke i udubite se u priču, nećete ni primetiti razliku.

Mange su uglavnom štampane u crnobelim izdanjima, ali naslovna, kao i nekoliko početnih strana mogu biti u boji. Format u kome se štampaju mange je 130 x 190 mm. Ovaj format se kod nas koristi za romane.

Pored štampanih kopija, sve popularniji su i besplatni sajtovi na kojima se mange mogu čitati, poput: 1stkissmanga.io/, w13.mangafreak.net/, m.manganelo.com/wwww itd.

U Japanu su mange sastavni deo popularne kulture, ali i svakodnevnog života. (Kao što je kod nas nekada bilo moderno čitanje novina uz kafu.) Mange se u Japanu objavljuju u obliku serijala, odnosno jedna manga čini jedno poglavlje. Serijali predstavljalju nastavke i radnjom se nadovezuju jedan na drugi.

Koliko naroda za sebe može reći da ima unikatan strip? Manga se smatra kulturnim fenomenom, jer je popularnost stekla širom sveta. Bez obzira na uzrast i pol, u Japanu apsolutno svi čitaju mange. U svetu, pa i u Srbiji, manga je najviše voljena i čitana od strane tinejdžera.

Foto: zonacuriosa.com

Iako ne postoje pravila i ograničenja pri čitanju mangi, kako bi novim čitaocima bilo lakše da se snađu u obilju ponude ovih stripova, sastavljena je kategorizacija:

Shōjo: U bukvalnom prevodu shojo označava ženski strip. Ovaj žanr kao ciljnu grupu čitalaca ima tinejdžerke, devojke mlađe od 18. godina. Glavni likovi su uglavnom osobe ženskog pola, oko kojih se gradi priča. Glavne teme ovog žanra su: romansa, magija, život u školi ispunjen ljubavnim i komičnim situacijama.

Najpopularnije Shōjo mange:

  1. Fruits Basket – Priča prati siroče Thoru Honda, koja nakon upoznavanja Yuki Kyo i Shiguro Sohma otkriva da su članovi porodice Sohma prokleti zodijak kletvom. Kletva ih pretvara u životinje zodijaka, kada su uplašeni, pod stersom ili zaljubljeni. Manga je smešna i romantična, članovi porodice Sohma se bore za pažnju Thoru, koja pokušava da uspostavi mir i razumevanje između njih.
  2. Nana – Ova manga prati dve „Nane” – Nanu O., koja samo želi da se ostvari u muzičkoj karijeri, i Nanu K., koja se useljava i kreće da živi sa svojim dečkom. Njih sve su potpuna suprotnost, vode ih drugačije ambicije i snovi, ali zajedno postaju najbolje prijateljice, te pomažu jedna drugoj da odrastu i reše životne probleme.
  3. Sailor Moon – Priča prati život srednjoškolki koje imaju supermoći i spasavalju svet od zla. Postoji li nešto zanimljivilje? Sailor Moon govori o priljateljstvu, borbi između dobra i zla, uz ljubavne elemente.
  4. Maid Sama! – Između ljubavi i mržnje, ova manga će vas nasmejati do suza. Misaki i Takumi se neprekidno nadmeću oko ocena, sportskih aktivnosti, pa čak i broja ljubavnih priznanja, nesvesno se zaljubljujući jedno u drugo.
  5. Kamisama Kiss – Ljubavna komedija koja govori o jednoj srednjoškolki i njenim pregovorima sa Bogom, koja će vam istopiti srca. Kada Nanami pristane da radi u božjem hramu Tomoe, otkriće novi svet magičnih stvorenja i nove emocije njenog srca.

Shōnen: Publiku ovog žanra obično sačinjavaju muškarci mlađi od 18. godina. Shōnen kao glavnog lika najčešće ima muškog protagonistu. Teme koje su uglavnom obrađene u ovim mangama su: borba između dobra i zla, treniranje i usavršavanje borilačkih veština, sazrevanje, snaga prijateljstva i bratstva, duga avanturistička putovanja i potrage itd.

Najpopularnije Shōnen mange su:

  1. One Piece – Radnja prati mladića Monkey D. Luffy-a, koji je inspirisan piratskim načinom života, te sa svojim uzorom Red Haired Shanks-om kreće u potragu za mističnim skrivenim blagom „The One Piece”. Manga prati njegovo gusarsko putovanje i izazove sa kojima se susreće. „One Piece” je najprodavanija manga svih vremena, što je samo još jedan od razloga zbog kojeg treba da pročitate ovo izvanredno delo.
  2. Fullmetal Alchemist – Dva brata pokušavaju da alhemijom ožive mrtvu majku, ali umesto toga gube delove sebe. Kako bi se vratili u normalu, kreću u potragu za legendarnim magičnim kamenom koji može da ispuni svaku želju.
  3. Attack on Titan – Borba između titana, monstruma koji jedu ljude, i ljudi neće vas ostaviti ravnodušnim! Manga je puna akcija, fantazije, postapokaliptičkog i mračnog scenarija.

Za razliku od Shōjo i Shōnen mangi, Josei i Seinen su namenjeni ukusu starijih žena i muškaraca. Najpopularnije Josei mange su: Paradise Kiss, Wotakoi: Love is Hard for Otaku, Chihayafuru, Princess Jellyfish, Aisuru Hito… Dok Seinen mange koje ne smete da propustite jesu: JoJo’s Bizarre Adventure: Steel Ball Run, Berserk, Vinland Saga, Grand Blue, Akira

Termin manga Japanci koriste isključivo za strip, dok se svuda u svetu, pa i kod nas, upotrebljava isključivo za japanski strip. U Japanu možete pronaći specijalne striparnice koje prodaju isključivo mange.

 

Foto: www.wallpaperflare.com

Sa prevođenjem mangi na engleski jezik i ekranizacijom kroz anime, njihova popularnost i potražnja su rasle, te danas i u evropskim gradovima možete naći odeljke ispunjene ovom vrstom stripa.

Ono što je proslavilo mangu jesu anime – animirana serija, čija je priča nastala na osnovu mange i koja se emituje na televiziji. Sigurno ste gledali ili čuli za Pokemone, Zmajevu kuglu, Beležnicu smrti, Napad titana… Sve te anime vode poreklo od mangi – na osnovu kojih je pisan scenario, odnosno kreirana animacija.

Širenje ove popularne kulture i grane stripa i u Srbiji omogućila je Izdavačka kuća Darkwood koja je 2013. godine pustila u prodaju izdanja serijala Naruta i One Piece. S obzirom na to da je mange moguće kupiti i u našoj zemlji, kao i čitati ih besplatno na navedenim sajtovima, ovo je pravo vreme da se upoznate i zaljubite u japansku školu stripa.

Pročitajte i...