Strip

Međunarodni festival stripa „Nifest” ponovo u Nišu

Piše: Marija Vidojević

Foto: unsplash.com/Totte Annerbrink

Međunarodni festival stripa „Nifest”, kojeg je Udruženje ljubitelja stripa „Branko Plavšić” prvi put organizovalo u aprilu 2014. godine pod pokroviteljstvom Gradske opštine Pantelej i tadašnjeg predsednika Srđana Savića, ponovo se organizuje ove godine od 6. do 9. juna u Niškom kulturnom centru.

Sa ciljem da „devetu umetnost” približi mladim generacijama i pruži im priliku da otkriju mogućnosti i dostignuća stripa kao stvaralačke forme i uticajnog medija masovne komunikacije, „Nifest” postaje nezaobilazna kulturna manifestacija u Nišu.

Tokom samog festivala, posetioci će imati priliku da svakodnevno uživaju u prezentacijama najnovijih stripskih izdanja i da učestvuju u interakcijama sa brojnim autorima i zaljubljenicima u strip.

Festival se može pohvaliti organizovanjem više od trideset samostalnih i kolektivnih izložbi, čime su Niškoj publici predstavljena mnoga značajna dostignuća domaćeg stripskog stvaralaštva.

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Konstrakta i „Zemlja gruva” za kraj Nišvila

Ovaj Međunarodni festival je nastao iz potrebe da strip, dugo vremena zanemaren u Nišu, dobije zasluženo priznanje. Grad, poznat po bogatim kulturnim manifestacijama u sferama likovnih umetnosti, muzike, književnosti i filma, uspeo je da dobije festival posvećen „devetoj umetnosti”.

Sa mnogobrojnim aktivnostima, „Nifest” uključuje edukaciju mladih putem stripskih radionica, berze stripskih izdanja gde su zastupljeni najznačajniji izdavači, stručna predavanja, tribine, okrugle stolove i izložbe.

Festival predstavlja i priliku za susrete sa najznačajnijim domaćim i inostranim autorima iz sveta stripa.

Tribinski programi okupljaju istaknute stripske kritičare, teoretičare i istoričare, koji na otvorenim tribinama i okruglim stolovima dele nedovoljno poznate detalje iz istorije i teorije stripa.

Kroz kritička promišljanja fenomena devete umetnosti, rasprave o tokovima razvoja popularne kulture i odnosima stripa sa drugim vrstama umetnosti, „Nifest” obogaćuje kulturnu scenu Niša.

Ceo program Festivala možete pročitati na sajtu.

Pročitajte i...