Društvo

Dejan Zečević specijalni gost Festivala u Doljevcu

Internacionalni festival umetničkih horor filmova „Slaughter Festival” održaće se u Doljevcu od 30. juna do 2. jula. Organizaciju festivala preuzima „Komplos Art Factory”, udruženje građana iz Doljevca, a mesto održavanja će biti nekadašnja doljevačka klanica. Jedan od specijalnih gostiju biće reditelj Dejan Zečević.

Otvaranje festivala će biti obeleženo nastupom finske grupe „URAL UMBO”, koja će izvesti polučasovni program sa muzikom iz horor filmova. Specijalni gost na otvaranju će biti „REZ”, film Oskarovca Mišela Hazanavicijusa, koji je takođe otvorio prošlogodišnji kanski festival.

U sklopu programa Festivala, posetiocima će biti prikazani brojni horor filmovi, među kojima se izdvajaju „MEGALOMANIJAK” iz Belgije, „NE GOVORI ZLO” iz Danske, „ORGIJA MRTVIH” iz Austrije, „UROKLJIVO OKO” iz Španije i „ZLOČINI BUDUĆNOSTI” kultnog reditelja Dejvida Kronenberga.

Najbolji dugometražni horor film će biti nagrađen prestižnom nagradom „Zlatna macola”.

Foto: KOMPLOS ART FAKTORY

Projekcije će se održavati na tri bioskopska platna: jedno u prostoru bivše klanice i dva na otvorenom u krugu klanice. Pored toga, posetiocima će biti omogućeno i iskustvo u 9D bioskopu.

Osim Dejana Zečevića, reditelja horor-slešera „T.T. SINDROM”, gosti će biti i majstor za efekte maske Miroslav Lakobrija i poznavalac horor žanra, njegov kritičar i popularizator Nenad Bekvalac.

Njih trojica će učestvovati na tribini „20 GODINA T.T. SINDROMA”. Ova tribina će biti upriličena u Nišu, u subotu 1. jula, a moderator razgovora biće umetnički direktor Slaughter Festivala Dejan Ognjanović.

Biće upriličena i izložba Lakobrijinih maski, delova tela, lutaka i drugih rekvizita iz domaćih i stranih filmova na kojima je radio, kao i izložba velikih foto-printova najuspelijih maski i čudovišta koje je kreirao. Takođe, biće prikazan izbor kratkih filmova koje je režirao.

Za publiku iz Niša biće organizovan prevoz do Doljevca za sve tri festivalske večeri, sa polaskom u 18.30 ispred Doma Vojske.

Festival ima podršku Ministarstva kulture i Opštine Doljevac, uz pomoć doljevačke javne biblioteke, turističke organizacije i komunalnog preduzeća.

Ulaz na sve projekcije, tribine i koncerte je besplatan za sve posetioce.

Pročitajte i...