Film

Ringeraja – Film koji je snimljen za samo jedno leto

Piše: Katarina Stojiljković

Foto: Printscreen Youtube/MarkoVUckovic

Kinemtografija u Srbiji se poslednjih decenija prošlog veka svodila na dva žanra, komediju i tragediju, a neretko su se rađala i ostvarenja kombinovanjem ta dva žanra (Lepa sela, lepo gore).

Ringeraja je ovovekovna komedija iz 2002. godine Đorđa Milosavljevića, koji je kako režiser tako i scenarista ovog dela, dok glavne uloge tumače Dejan Lutkić i Ivan Jevtović.

Dva brata, Ringe (Dejan Lutkić) i Raja (Ivan Jevtović), koji su odrasli na beogradskom asfaltu. po svemu sudeći jesu rođena braća, ali ni po čemu slični.

Ringe je problematičan tip koga su beogradski blokovi potpuno uvukli u svoje krimogene aktivnosti, novinari svakodnevno štampaju njegovo ime na naslovnicama i to sa velikim pravom.

OD ISTOG AUTORA:

Prijatelji, Soni plejstejšn, Kralj lavova: Evo šta će sve ove godine proslaviti svoj 30. rođendan

Njegov karakter sam po sebi opisuje 90-te godine prošlog veka kada su na snazi bili dizelaši, kajle, trenerke, takozvane brze naočare i sve ostalo što ide uz beogradsku metropolu, dok je Raja suprotno tome. 

Raja je druga strana novčića koja je potpuno drugačija, ali ne manje bitna za priču. Asistent je etnologije na Filozofskom fakultetu, posvećen istraživanju tradicije i srpskih običaja, kao i folklora.

On je zapušten tip osobe neošišan, neobrijan, sa farmerkama sa početka 80-ih koji živi u stanu koji je zatrpan starim knjigama i razbacanom odećom, sa neispravnim osiguračima i gajdama bez kojih ne može. 

Susret dva brata posle dužeg vremena obojici menja život iz korena. Ringe je došao sa namerom da zamoli Raju za uslugu.

Ringe se opametio kada je našao Veru, devojku zbog koje je spreman da se smiri i kriminal ostavi u prošlosti, ali pre toga bi morao da se pokaže njenom ocu kao pristojan mladić sa časnim namerama.

U želji da ostavi što bolji utisak, Ringe je rekao Verinom ocu kako je on taj koji je asistent etnologije, dok je njegov brat onaj koji je zaslužan za nerede o kojima novine pišu.

Da bi sada Ringe uspeo da prekrije tu laž, on smišlja ceo plan kako će sa svojim bratom otići na krsnu slavu u Dobrovodice i praviti maskembal u kome će Ringe biti Raja, a Raja će biti Ringe. 

Naime, to znači da će Raja biti taj koji koji mora da uđe u ulogu krimosa koji se u slobodno vreme kaje zbog svojih dela, da glasno govori kao da viče, da koristi proste rečenice i ubacuje poštapalice (ono, kao, brate).

Ali to takođe znači da će Ringe morati da se pretvara da je asistent etnologije. Biće primoran da svira gajde, priča o običajima za koje ne zna, kao i da seče slavski kolač sa sveštenikom iako to nikada ranije nije radio. 

MOŽDA ĆE VAM SE DOPASTI:

Istorija srpske kinematografije

I ovo do sad bi bilo dovoljno za jednu solidnu priču, ali domaći film ne bi bio upravo to, domaći film, da nema kriminalaca koji nekoga jure. U ovom slučaju Ringe je taj koga jure, s tim da ovo nisu obični kriminalci.

Ovi kršioci zakona su poprilično smotani i nesposobni za obavljanje ove dužnosti, pa je film, kako odmiče, sve smešniji. 

Zanimljva činjenica je da je ovaj film snimljen za samo jedno leto uz minimalno odvojenog novca.

Zato je kraj filma naknadno rađen i izgleda potpuno odvojeno od ostatka, ali to ne menja činjenicu da je Ringeraja film koji se ne viđa svaki dan. 

Pročitajte i...