Diploma za zavičaj

Elena Cvetković – Nikada nisam razmišljala da odustanem, od ljubavi se ne odustaje

Razgovarala: Anđelija Vasović

Elena Cvetković, studentkinja Nemačkog jezika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Nišu, svakodnevno uspeva da svoje privatne obaveze usklađuje sa studijama. Smatra da za svojih dvadeset i dve godine ima pred sobom dosta vremena da savlada sve ono što je interesuje i da se posveti stvarima koje je ispunjuju. Pored svega, razmišlja da započne učenje nekih novih jezika…

Kako si se odlučila da upišeš departman za Nemački jezik?
U gimnaziji sam donela odluku da ću se baviti nemačkim jezikom. Već sam odavno shvatila da je to jedina profesija kojom bih mogla da se bavim u budućnosti.
Prošle godine sam polagala i položila prijemne ispite na Univerzitetima u Beogradu i Novom Sadu. Nakon otvaranja departmana u Nišu, odlučila sam da se vratim kući, što je i bila moja prvobitna želja.

S obzirom da je smer nov, kako uspevaš da se snađeš sa gradivom?
Ljubav prema nemačkom je bila očigledna još na početku učenja u prvom razredu osnovne škole, tako da svaka novina za mene predstavlja izazov.

Držiš često privatne časove Nemačkog mlađim polaznicima. Kako uspevaš da uskladiš sve svoje obaveze?
Jedna strana uvek mora da trpi. U ovom slučaju uskratila sam sebi malo slobodnog vremena, koje sada provodim na mnogo drugačiji, korisniji i kvalitetniji način. Sve časove držim nakon završenih obaveza na fakultetu.

Da li imaš u planu da počneš sa učenjem nekog novog jezika i kojim se metodama koristiš u savladavanju?
Planiram da u skorije vreme krenem sa učenjem francuskog a kasnije bih se, ako obaveze dozvole, posvetila i učenju arapskog.

Najčešće je to slušanje muzike (npr. ranije je to bio Rammstein, a sada su to Bushido i RAF Camora), i gledanje filmova i crtaća bez prevoda. Poznato je da je „ponavljanje majka znanja“, tako da je to svakako neophodno za učenje bilo čega.

Koji predmeti ti najviše prave poteškoće u učenju?
Trenutno mi najviše vremena oduzima Nemačka književnost.

Da li si u nekom trenutku razmišljala da odustaneš i kreneš nekim drugim putem?
Nikada nisam razmišljala da odustanem od nemačkog jezika. Od ljubavi se ne odustaje.

Koji su tvoji trenutni prioriteti u životu?
Održavanje uspeha na fakultetu odnosno usavršavanje u ovoj oblasti i putovanja.

Kako zamišljaš sebe u budućnosti?
Smatram da sam izabrala profesiju sa kojom ću u svojoj zemlji uvek imati posla, da li kao profesor u državnoj ili privatnoj školi, ili kao prevodilac/sudski tumač.
Volela bih da nakon završetka studija otvorim privatne škole nemačkog jezika u manjim mestima u okolini Niša.

Šta bi savetovala svojim mlađim, budućim kolegama?
Svaki početak je težak. Samo treba biti posvećen i uporan, i naravno verovati u sebe. Kada radite nešto što volite, uspeh neće izostati.

Projekat “Diploma za zavičaj” podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva Prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Grada Niša i Gradske opštine Pantelej.

 

Pročitajte i...