Diploma za zavičaj

Nemanja Ristić – Uvek se bavite onim što volite

Nemanja Ristić (22) student je četvrte godine Medicinskog fakulteta u Nišu, sa zavidnom prosečnom ocenom koja iznosi 8.75.

Ljubav prema hirurgiji i odbojci glavna je pokretačka snaga u životu ovog mladog momka. Od malena ga je privlačio sport, a najveće interesovanje pokazivao je za odbojku koju je trenirao od petog razreda osnovne škole. Pored toga, oprobao se i kao sudija na odbojkaškim terenima Druge lige Srbije, a takođe deli pravdu i u odbojci na pesku. Svoje želje i ambicije pokazuje i u vansportskim aktivnostima, te se tako nalazi i na mestu predsednika niškog sportskog društva “Medicinar“.

Postavili smo Nemanji nekoliko pitanja o njegovim dosadašnjim iskustvima tokom studiranja, a on nam je sa velikim oduševljenjem otkrio razloge svog uspešnog akademskog života.

Šta te je najviše motivisalo prilikom odabira fakulteta koji ćeš upisati?
Ljubav prema medicini otkrio sam još u sedmom razredu osnovne škole kada sam i odlučio da upišem srednju medicinsku školu, a potom i Medicinski fakultet. Oduvek sam voleo prirodne nauke i pružanje pomoći onima kojima je potrebna, tako da se nisam puno dvoumio oko ovog izbora.

Koliko truda si uložio da bi postigao, a potom i održao, prosek na studijama?
Iskreno, nisam baš puno pažnje obraćao na prosek u toku prve tri godine studija. Bilo mi je bitnije da položim ispite koji su mi potrebni za sticanje uslova ili budžeta za sledeću godinu, tako da sam zadovoljan svojim trenutnim prosekom.

Koliko odricanja je potrebno da bi se postigao uspeh?
Budući da veći deo aktivnosti kojima se bavim traje u periodu od oktobra do juna, najveći deo ispita spremam preko leta, tako da se odričem tog perioda kako bih postigao sve ono čime se bavim. Naravno, učim i u zimskom periodu, ali znatno više u toku leta.

Kojim se metodama služiš prilikom učenja i utvrđivanja gradiva?
Sve zavisi od predmeta koji učim. Neki zahtevaju višestruko ponavljanje gradiva, a neki samo nekoliko iščitavanja.

Da li je teško uskladiti studentski život sa drugim obavezama?
Nekada da, nekada ne. U suštini, sve se može kad se hoće. Žrtvuješ po neku kafu, po neki sat sna i to je to. Ako ti je dovoljno stalo do stvari kojima se baviš, neće ti biti teško da ih uskladiš.

Koji su tvoji planovi za budućnost?
U toku studija otkrio sam ljubav prema hirurgiji, tako da mi je to postao primarni cilj u životu, a sve ostalo što bih mogao da radim pored toga ću vrlo rado prihvatiti.

Šta bi poručio drugim studentima i budućim brucošima koji žele da budu uspešni i ostvareni?
Uvek sam se vodio jednom rečenicom: “Bavi se onim što voliš i nećeš morati da radiš ni jedan dan života”, to je sve što imam da im poručim.

Razgovarao: Nemanja Veljković

Projekat “Diploma za opštinu” podržan je od strane Gradske opštine Pantelej, Gradske opštine Crveni Krst i Gradske opštine Medijana.

Ostavite odgovor